Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия настоява за прекратяването на огъня в Газа, САЩ са против

Израел призова генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да подаде оставка, след като Гутериш каза, че "ужасяващите атаки" на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври не могат да оправдаят "колективното наказание на палестинския народ". Атаката срещу Израел не се случи "във вакуум" и последва "56 години задушаваща окупация“ за палестинския народ от Израел, каза той, съобщи "Гардиън".

Сатанист разкри КОЙ е създателят на комунизма, каква е неговата крайна цел и кaк тpитe cвeтoвни вoйни ca внимaтeлнo плaниpaни

В отговор посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан каза, че Гутериш трябва да подаде оставка, като нарече изказването му "шокиращо". Той каза, че това показва, че лидерът на ООН е "напълно откъснат от реалността в нашия регион и че гледа на клането, извършено от нацистките терористи от "Хамас", по изкривен и неморален начин“.

Рияд ал Малики, външният министър на Палестинската автономия (която е съперник на "Хамас"), пък от своя страна осъди бездействието на Съвета за сигурност на ООН. Той заяви:" Продължаващите кланета, извършвани умишлено, систематично и жестоко от окупационната сила Израел срещу палестинското цивилно население под незаконна окупация, трябва да бъдат спрени. Наш колективен човешки дълг е да ги спрем“.

Хуманитарната ситуация в ивицата Газа стана поле за изява от страна на САЩ и Русия, които представиха конкурентни планове в ООН за подпомагане на палестинските цивилни. И двете страни искат приемането на резолюции на Съвета за сигурност на ООН за справяне с недостига на храна, вода, медицински консумативи и електричество в Газа. Но САЩ, които се противопоставят на прекратяването на огъня, призоваха само за хуманитарни паузи, за да се позволи на помощта да влезе в Газа, докато Русия иска хуманитарно прекратяване на огъня.

Високопоставеният лидер на "Хамас" Халед Мешаал каза в интервю за Скай нюз, че цивилните, заловени от "Хамас" на 7 октомври, ще бъдат освободени, ако Израел спре да атакува цели, свързани с терористичната група в ивицата Газа. Мешаал отказа да нарече цивилните, заловени от Хамас, "заложници“ и заяви, че Израел е убил най-малко 22 от заловените при въздушни удари срещу Газа. За тези, за които се съобщава, че са загинали, Мешаал каза, че те в по-голямата си част са израелци, но не уточни от кои страни са останалите.

"Ако Нетаняху се интересуваше от тяхната безопасност, ако европейците и американците се интересуват от тяхната безопасност, нека да принудят Израел да спре агресията си, да спре този геноцид, тези брутални военни престъпления, които се извършват всеки ден“, каза Мешаал. "Нека спрат тази агресия и ще намерите посредници като Катар и Египет, някои арабски страни и други ще намерят начин да ги освободят и ние ще ги изпратим по домовете им", цитира казаното от него "Джерузалем пост".

Вестникът посочва, че интервюто на Мешаал се появява в същия ден, в който началникът на генералния щаб на израелската армия (генерал-лейтенант) Херци Халеви каза, че израелските сили са готови и подготвени да нахлуят в Газа.

В коментар по темата за държаните от "Хамас" заложници в "Джерусалем пост" се посочва, че ислямистката групировка използва значителния брой чуждестранни заложници, "за да формира световното мнение и да вбива клин между Израел и неговите съюзници чрез избирателно освобождаване на чужденци, докато задържа израелците". Изданието отбелязва, че "вече видяхме чуждестранни лидери да подчертават важността на освобождаването на собствените им граждани."

Британският в. "Гардиън" цитира регионалния шеф на УНИЦЕФ за Близкия изток и Северна Африка, според когото степента на смърт и наранявания на деца в Газа е "просто поразяваща“ и призова двете страни в конфликта да се съгласят на незабавно прекратяване на огъня и да позволят на помощта да влезе в анклава. Адел Ходр каза, че броят жертвите сред децата е "растящо петно ​​върху нашата колективна съвест".

Също така Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA) предупреди, че ще бъде принудена от сряда вечерта да спре дейността си в Газа поради липса на гориво. В отговор израелските военни публикуваха снимка на това, което според тях са резервоари за гориво в Газа. "Те съдържат повече от 500 000 литра гориво", написаха военните. "Попитайте "Хамас" дали можете да си вземете малко", допълниха те.

Медиите отразяват и случая с убийството на трима палестинци в окупирания Западен бряг, след като израелската армия е нанесла удар с дрон срещу група, която според военните се е състояла от въоръжени хора, които "хвърляха взривни устройства". Това е поне трети случай на използване на израелска въздушна мощ на Западния бряг, откакто насилието на територията нарасна след устроената от "Хамак" касапница в Южен Израел на 7 октомври и идва на фона на опасения, че насилието на територията може да се разпали още повече .

Междувременно израелските военновъздушни сили засилиха въздушните удари срещу Газа вчера, като нанесоха 400 удара спрямо 320 предишния ден, включително на юг, където беше казано на цивилните да се евакуират.

Френският президент Еманюел Макрон стана поредният висш западен политик, посетил Израел, за да демонстрира солидарността си с еврейската държава след кървавата атака на ислямистите от "Хамас" . На обща пресконференция с Макрон израелският премиер Бенямин Нетаняху заплаши с "ужасни последици" "Хизбула" в Ливан, ако ливанското шиитско движение реши да се присъедини към войната по какъвто и да било начин. Нетаняху каза, че "Хамас" трябва да бъде унищожен и предупреди, че войната може да отнеме известно време. Премиерът посочи, че след завършването на войната никой няма да живее "под тиранията на "Хамас".

Еманюел Макрон от своя страна призова за освобождаването на заложниците и каза, че тероризмът е общ враг на Израел и Франция. Той каза, че срещу тероризма трябва да се води безмилостна борба, но трябва да се спазват правилата. 

Източник БТА

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Русия настоява за прекратяването на огъня в Газа, САЩ са против

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!