Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ се готвят за война в Близкия Изток (инфографика)


Военноморски сили на САЩ в Близкия Изток към 24 октомври, източник: Централно командване на САЩ, карта: X/@ianellisjones/ie-j.com

САЩ увеличиха значително военното си присъствие в Близкия Изток през последните три седмици.

Пентагонът разполага две ударни групи самолетоносачи, единадесет разрушителя от клас Burke, редица крайцери от клас Ticonderoga, десантни кораби, системи за противоракетна отбрана THAAD и Patriot, множество ескадрили изтребители, стратегически бомбардировачи и неразкрити активи в Близкия Изток, според публични данни на Централното командване на САЩ към 24 октомври.

Сатанист разкри КОЙ е създателят на комунизма, каква е неговата крайна цел и кaк тpитe cвeтoвни вoйни ca внимaтeлнo плaниpaни

119-та експедиционна ескадрила изтребители на Националната въздушна гвардия на Ню Джърси вече пристигна в Близкия Изток, съобщи прессекретарят на Пентагона ген. Пат Райдър пред репортери. Ескадрилата разполага с изтребители F-16 и официалните лица няма да кажат къде точно е отишла.

Райдър потвърди, че САЩ се готвят за ескалация. Вече е имало най-малко 13 атаки срещу американски войски и съоръжения в Ирак и Сирия.

„Това, което виждаме, е перспективата за по-значителна ескалация срещу американските сили и персонал в региона в много близко бъдеще, идваща от иранските прокси сили и в крайна сметка от Иран“, каза той на брифинг в Пентагона.

Официалната причина за засилването на военното присъствие на американската армия е заплахата за Израел и за американските бази в Близкия Изток от съюзниците на „Хамас“ – Иран и „Хизбула“ в Ливан. Иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахян вече предупреди, че ако израелската армия влезе в Газа, я очаква „огромно земетересение“ и „оста на съпротивата“ ще отговори. „Оста на съпротивата“ е термин, възприет в арабския свят, и включва враговете на Израел – „Хамас“ в Газа, „Хизбула“ в Ливан, шиитски отряди в Ирак, Иран, Сирия и хутите в Йемен.

„Между 17 и 24 октомври американските и коалиционните сили бяха атакувани най-малко десет пъти в Ирак и три пъти в Сирия чрез комбинация от атакуващи дронове и ракети“, съобщи говорителят на Пентагона. 24 американски военни са били ранени.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: САЩ се готвят за война в Близкия Изток (инфографика) - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!