Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Разкриха новата зенитна система на Русия, с която свали 24 самолета за 5 дни

Използвани са нови бойни глави на зенитни управляеми ракети

Става въпрос за зенитно-ракетните системи (ЗРС) С-400 "Триумф", които са действали в тандем със самолети за далечно радиолокационно откриване (ДРЛО) А-50

Русия използва зенитно-ракетните системи (ЗРС) С-400 "Триумф" заедно със самолети за далечно радиолокационно откриване (ДРЛО) А-50 във военните действия в Украйна. Това съобщи за ТАСС източник, близък до руското военно ведомство, предава "Фокус".

По-рано руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че руските въоръжени сили са се сдобили със зенитно-ракетни комплекси, които са свалили 24 украински самолета за пет дни.

"В хода на СВО Русия използва системата за противовъздушна отбрана С-400 "Триумф“ в тандем със самолета за далечно радиолокационно откриване А-50, което гарантира успеха на използването на системата срещу вражеската авиация“, отбеляза събеседникът на агенцията. ТАСС няма официално потвърждение на тази информация.

Според източника, системата за противовъздушна отбрана С-400 е стреляла на максимална далечина по цели, които в момента на унищожаването са били на височина около хиляда метра, като са използвани нови бойни глави на зенитни управляеми ракети.

С-400 "Триумф" (по кодификацията на НАТО - SA-21 Growler) е руска зенитно-ракетна система с голям и среден обсег. Предназначена е за унищожаване на оръжия за въздушно нападение и разузнаване (включително самолети, произведени по стелт технология) и всякакви други въздушни цели в условия на интензивен огън и електронно противодействие. Приета е на въоръжение в руските въоръжени сили през 2007 г.

Системата е способна да поразява самолети и крилати ракети на разстояние от 3 км до 400 км и балистични цели, летящи със скорост до 4,8 км/с на разстояние до 60 км и на височина до 30 км.

Далечината на откриване на целта е до 600 км, скоростта на поразените цели е до 17 300 км/ч, броят на едновременно обстреливаемите цели е до 36 (до шест с една система за ПВО), броят на едновременно направляваните ракетите са 72.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Разкриха новата зенитна система на Русия, с която свали 24 самолета за 5 дни

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!