Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Напрежение! Русия обяви, че е провела симулация на нанасяне на масиран ответен ядрен удар

При учението са извършени пускове на балистични и крилати ракети по суша, въздух и вода

От полигон в Далечния изток е изстреляна междуконтинентална балистична ракета "Ярс", от ядрена подводница в Баренцово море - балистична ракета, а стратегически бомбардировачи Ту-95 МС са изстреляли крилати ракети

Русия успешно е провела симулация на способностите си за нанасяне на масиран ответен ядрен удар по суша, въздух и вода, съобщи Кремъл, цитиран от Ройтерс и БТА.

"По време на учението бяха извършени изстрелвания на балистични и крилати ракети", се посочва в изявлението.

Руската държавна телевизия показа как руският министър на отбраната Сергей Шойгу докладва на президента Владимир Путин за учението.

В същото изявление на Кремъл се казва, че от руски полигон в Далечния изток е била изстреляна междуконтинентална балистична ракета "Ярс", от ядрена подводница в Баренцово море е била изстреляна балистична ракета, а стратегически бомбардировачи Ту-95 МС са изстреляли крилати ракети.

Учението идва в момент, когато Русия е въвлечена в, по думите ѝ, екзистенциално противопоставяне със Запада заради войната в Украйна, и когато оттегли ратификацията си на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (ДВЗЯО), за да постигне баланс със САЩ, които са подписали, но така и не са ратифицирали документа. 

По-рано днес Русия заяви, че ще обсъжда контрола върху ядрените оръжия с американците само когато те престанат да се отнасят враждебно към Москва, предаде Франс прес.

Споразумението "Нов СТАРТ", последният двустранен договор за контрол на ядрените оръжия между двете страни, изтича през 2026 г. и бъдещето му е под въпрос. Москва също така е в процес на отмяна на ангажимента си да не извършва изпитания на атомни бомби.

"Смятаме, че без промяна в дълбоко и фундаментално враждебното отношение на САЩ към Русия е просто невъзможно да се възобнови диалогът за стратегическа стабилност, включително по темата за Нов СТАРТ", заяви пред руски медии заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков. Той каза, че Вашингтон предлага да се възобнови диалогът по тези въпроси, но това да се прави "отделно от всичко случващо се". Под "всичко случващо се" Рябков вероятно имаше предвид многобройните конфликти, противопоставящи двете страни, и по-конкретно Украйна, която американците подкрепят срещу агресията на Москва.

"Ще отговорим на американците в подходящия момент. Под каква форма? Все още е твърде рано да се каже", добави заместник-министърът.

Горната камара на руския парламент одобри днес отмяната на ратификацията на Договора за забрана на ядрените опити (ДЗЯО), което е още една пречка за неразпространението на ядреното оръжие. От своя страна през юни САЩ заявиха, че са готови да спазват ограниченията за броя на ядрените бойни глави, определени в споразумението за неразпространение "Нов старт", "стига Русия да направи същото".

Няколко месеца по-рано, през февруари, Русия преустанови участието си в този двустранен договор, чийто срок изтича през 2026 г. Москва и Вашингтон притежават общо близо 90% от всички ядрени оръжия в света, припомня АФП. 

Междувременно заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев съобщи на заседание, посветено на окомплектоването на руските въоръжени сили, че от началото на годината досега 385 хиляди души са постъпили на военна служба Русия, предаде ТАСС.

От тях 305 хиляди са военнослужещи, постъпили на военна служба по договор, а около 80 хиляди са доброволци, поясни Медведев.

"За ефективната защита на независимостта и сигурността на нашата държава ще бъдат предприети редица мерки за увеличаване на числеността и укрепване на въоръжените сили на Руската федерация", допълни той.

Медведев отбеляза, че президентът Владимир Путин е дал указания да продължи попълването на руската армия с военнослужещи на договор и през следващата година. За тогава се планира "да се формират още един армейски корпус, седем дивизии, деветнайсет бригади, четиресет и девет полка и една флотилия".

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Напрежение! Русия обяви, че е провела симулация на нанасяне на масиран ответен ядрен удар

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!