Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Премиерът завежда дело срещу тези, които си отварят устата за „хранилката „Лукойл”: "България е класирана на първо място по напредък, свързан с върховенството на закона"

Премиерът обяви още, че България е класирана на първо място по напредък, свързан с върховенството на закона

Премиерът Николай Денков ще заведе дело срещу хората, които говорят за „хранилката „Лукойл”.

Това обяви пред журналисти самият той, предаде NOVA. 

„По отношение на приказките за хранилки и други доста по-конкретни обвинения, отговорът е ясен – завеждам дело срещу хората, които твърдят такива неща. Това вече съм го решил”, категоричен бе Денков. 

Припомняме, че във вторник депутатът от ГЕРБ Делян Добрев отправи критика към правителството. „Хранилката на „Лукойл” се оказва много голяма. На нея има председатели на парламентарни групи, има членове на кабинета, има министри. Така Добрев коментира изявлението на "Продължаваме промяната - Демократична България", които призоваха председателя на парламента Росен Желязков да не свиква заседание на парламента в петък.

Добрев не уточни кои точно министри и депутати са на хранилка на "Лукойл". Само каза, че "сами се издават в последните няколко дни". От извънредното заседание на парламента в петък ще си проличи кои парламентарни групи са "на хранилката" на "Лукойл" и кои не, заяви Добрев.
"Тези, които не дойдат да защитят интереса на българските граждани, които трябва да започнат да получават по 0,73 лв. от следващия вторник – очевидно не мислят за хората, а мислят за интереса на една частна компания. Изумително е как в три-четири поредни парламента „Лукойл“ успя да събере мнозинство", изтъкна депутатът.
И поясни: "2,9 млн. лева на ден и да ги разпределя на хората по програма. Това са въпросните 73 стотинки. Тези текстове не искат колегите управляващи да приемат, защото тези текстове нарушават финансовия интерес на "Лукойл" с близо 3 млн. лева на ден".

Няколко пъти Добрев изтъкна:  "Всеки път, когато ги заплашим с отнемане на дерогацията, управляващите изпищяват по зловещ начин, че са готови на всичко, само и само да се откажем от намеренията си". 

“Лукойл” ще платят данъците, които дължат за годините, обяви още премиерът днес, макар че вчера "Лукойл" излязоха с официална позиция, че нищо не дължат на бюджета и всичко си плащат в срок. 

Аз казвам, че това, което сме се разбрали е, че “Лукойл” са поели ангажимента дължимите суми да бъдат изплатени до края на годината", продължи да обяснява премиерът, но думите му се разминават с позицията на "Лукойл".

 "Всякакви срокове от типа на една седмица, отново са някаква дезинформация", отвърна той на думите на Пеевски, че ако до една седмица "Лукойл" не си плати дължимите данъци, ГЕРБ и ДПС ще внесат отново проекторешение за отнемане на дерогацията на рафинерията. 

В последните няколко дни чувам приписани на мен думи, които никога не съм казвал. Това, която ясно казвам е, че “Лукойл” са поели ангажимент до края на годината да платят всички данъци, които се полагат по нашето законодателство и да не се опитват да ги отлагат, тъй като имаше такива възможностиНикога не съм казвал суми от типа, които бяха лансирани от други участници в тази среща. Така че голяма част от информацията, която беше предоставена от други лица, всъщност е по-скоро дезинформация", заяви Денков, с което отново влезе в противоречие с казаното от Борисов и Пеевски, че именно премиерът им е съобщил, че след разговори с шефовеге на "Лукойл", компанията е заявила готовност да плати 500 млн.лв данъци и то до вторник, 31 октомври. 

"По отношение на приказките за хранилки и други доста по конкретни обвинения, отговорът е ясен - завеждам дело срещу хората, които твърдят тези неща. Директно това е, вече съм го решил.", натърти Николай Денков пред журналисти в Министерския съвет. 

"Правителството и аз не преразказваме законите. Това, че някой е направил калпави закони, не означава, че ние трябва да нарушим закона, за да изпълним нечии желания. Законите трябва да се спазват”, категоричен бе Денков. 

Въпросите за това колко пари очакваме премиерът обаче препрати към Министерството на финансите и агенция “Митници”. 

Премиерът обяви още, че България е класирана на първо място по напредък, свързан с върховенството на закона.

„Разбира се, това не е изненада за хората, които през последните месеци се занимавахме с проектите и обсъждахме с парламентарните групи промени в законите, свързани с развитието на правосъдната системаа", поясни той.

По думите му усилието, положено през последните месеци, е започнало да дава резултати. „Първият резултат беше премахването на Механизма за наблюдение на България. Това е вторият, който получава такава международна оценка", допълни Денков. По думите му тези промени се забелязват и от Европейската комисия. 

Премиерът обаче смята, че това не бива да ни успокоява. „Все още България е на 59-о място от 142 страни, предпоследна в ЕС. Ние ще работим така, както сме заложили в нашата управленска програма" категоричен бе министър-председателят. 

Относно влизането ни в Шенген, Денков заяви, че не може да се очаква за един ден да се промени на 180 градуса решението на Австрия, но трябва да се работи упорито и системно, за да може всички да бъдат убедени, че правилното решение е България и Румъния да се присъединят към Шенгенското пространство. 

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Премиерът: Завеждам дело срещу хората, които говорят за „хранилката „Лукойл”

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!