Следвайте "Буднаера" в Телеграм

При освобождаването й израелка стисна ръката на боец от „Хамас“ и каза: „Мир“


Йохвед Лифшиц се обърна към боец от „Хамас“, подаде му ръка, двамата стиснаха ръцете си и му каза: „Мир“. Източник: X/Twitter

85-годишната израелка Йохвед Лифшиц предизвика недоволство в Израел и критики в социалните мрежи, тъй като при oсвoбождаването си вчера от “Хамас“ в Газа, подаде ръка на един от палестинските бойци, стисна му ръката и каза: „Мир“. Тя е една от четирите израелки, които бяха освободени от „Хамас“ през последните дни по хуманитарни причини. Лифшиц обясни пред медиите жеста си с думите, че го е направила тъй като „Хамас“ са се държали много добре към тях.

Лифшиц, която беше отвлечена от дома си в Нир Оз, близо до границата с Газа, разказа как е била отведена с мотоциклет.

Тя добави, че е била „преведена през разорани ниви“ и ударена от бойци на „Хамас“ с пръчки по време на отвличането.

„Не ми счупиха ребрата, но беше болезнено и ми беше трудно да дишам“, каза Лифшиц.

Тя добави, че е трябвало да измине няколко километра с боец от „Хамас“ пред нея и друг отзад, докато стигнат до тунелите.

„Когато пристигнахме в Газа, те първоначално ни казаха, че вярват в Корана и че няма да ни наранят. Казаха, че ще се отнасят с нас като с околните. Бяхме под строг надзор.

Сатанист разкри КОЙ е създателят на комунизма, каква е неговата крайна цел и кaк тpитe cвeтoвни вoйни ca внимaтeлнo плaниpaни

Дойдоха лекари, за да се уверят, че имаме лекарствата, които винаги приемаме. Те много се интересуваха от нашето здраве и имахме лекар, който идваше на всеки два или три дни, за да види как се справяме. Те поеха отговорност и се погрижиха да носят необходимите лекарства. Ако нямаше идентични лекарства, щяха да предоставят еквивалентни.

Бяха много мили и се погрижиха да сме нахранени добре. Ядяхме същата храна като тях. Отнесоха се добре с нас и обърнаха внимание на всеки детайл. С нас бяха жени, които разбираха от женската хигиена и се грижеха да имаме всичко необходимо. “Хамас“ бяха планирали всичко от дълго време, подготвили всичко, от което се нуждаехме, включително шампоан и балсам. Неефективността на армията ни нарани много. Ние бяхме жертвено агне за правителството“. Това е разказът на Лишфиц за двете седмици в плен на „Хамас“ в Газа.

Тя каза, че изненадващото нахлуване на Хамас на 7 октомври, когато тя е била отвлечена заедно с повече от 200 други, се е случило, след като Израелските отбранителни сили не са приели сериозно предупрежденията от въоръжените групи.

„Даваха ни пита хляб, твърдо сирене, малко нискомаслено крема сирене и краставица и това беше нашата храна за целия ден“, добави тя. По думите й са се хранили с това, с което са се хранили и палестинците. След атаката на „Хамас“ Израел наложи пълна блокада на Ивицата, като остави палестинците без вода, електричество и внос на храни и лекарства.

Дъщеря й разказа пред журналисти: „Майка ми казва, че те [Хамас] са били много приятелски настроени към тях. Грижели са се за тях“.

„Дадени са им лекарства. Оказана им е медицинска помощ. Един от мъжете с тях е бил тежко ранен от катастрофа с мотор по пътя. Един от санитарите му е дал лекарства и антибиотици. Хората бяха приятелски настроени и поддържаха мястото много чисто“.

„Майка ми казва, че са били много деликатни и грижовни към тях и са се погрижили за всичките им нужди.“

Лифшиц по-късно добави, че израелските отбранителни сили не са приели сериозно предупрежденията за възможно нахлуване на Хамас, преди то да се случи.

Тя каза, че „Хамас“ е изгорил полета и е започнал тежък обстрел, преди неговите бойци да пресекат границата между Израел и Газа.

Лифшиц също каза, че скъпата защитна ограда, предназначена да предпазва от екстремистите, „изобщо не е помогнала“.

„Хамас“ съобщи, че е освободил г-жа Лифшиц и Нурит Купър, 79 , поради хуманитарни причини и „здравословни причини“, но съпругът й все още е в плен в Газа.

По-рано тази седмица групировката публикува видео на маскирани въоръжени мъже, които дават на жените храна и напитки и ги водят до пункта за предаване, където ги посрещат служители на „Червения кръст“.

Високопоставен лидер на Хамас заяви по-рано пред Sky News, че всички цивилни сред заложниците ще бъдат освободени, ако Израел намали интензивността на бомбардировките над Газа.

„Искаме да спрем произволните бомбардировки, пълното унищожение, геноцида, така че войниците на „Ал Касам“ да могат да ги вземат от местата им и да ги предадат на „Червения кръст“ или който и да е“, каза Халед Мешаал.

„Имаме нужда от подходящи условия, за да бъдат освободени“, каза той.

Повече от 5 000 палестинци са убити до момента и 15 000 са ранени при израелски въздушни удари, съобщи здравното министерство на Газа. Над 2 000 от убитите палестинци са деца.

Израел се готви за сухопътно нахлуване в Газа, като танкове и хиляди войници чакат с дни заповед за атака – ход, който вероятно ще увеличи значително жертвите и от двете страни.

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант каза на армията в понеделник, че  атаката ще бъде от земя, въздух и море, но не посочи времева рамка.

Около 1 400 души са били убити в Израел след нахлуването на „Хамас“ на 7 октомври, по данни Израел, цитирани от Sky News.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: При освобождаването й израелка стисна ръката на боец от „Хамас“ и каза: „Мир“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!