Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Евроскептичната партия в Швейцария печели изборите със смазваща преднина

Крайнодясната и евроскептична Швейцарска народна партия ШНП излезе като ясен лидер на националните избори в Швейцария, според окончателните резултати, публикувани късно в неделя, предава Reuters.

ШНП, която съсредоточи кампанията си върху антиимигрантската реторика в избори, доминирани от вътрешни проблеми, спечели 28,6 процента от гласовете в долната камара на парламента, Националния съвет – спрямо 25,6 процента преди четири години – и получава 62 места, с девет повече от 2019 г.

Докато центристката партия Център запази резултата си от 14,6 процента (29 места), либералната партия FDP претърпя малка загуба, губейки едно място.

Отляво, Социалистическата партия (СП) показа известно подобрение, за да остане втората политическа сила в страната, спечелвайки 18 процента от гласовете и две допълнителни места, докато Зелените и Либералните Зелени претърпяха значителни загуби, съответно пет и шест места.

ШНП се съсредоточи върху имиграцията в избори, насочени към вътрешния пазар. За първи път тя също така проведе кампания по въпросите на разходите за живот, които бяха на първо място в дневния ред на гласоподавателите на фона на нарастващите разходи за здравеопазване. Резултатите отбелязват и възкресението на Центъра. След няколко изборни неуспеха, центристката партия сега е водеща и ще има решаваща роля в създаването на мнозинство в парламента.

Швейцарците гласуват за 200 места в долната камара на парламента, Националния съвет, и 46 места в горната камара, Държавния съвет. От 1959 г. всички основни партии са представени в седемчленното правителство – Федералния съвет – който се избира от членове на парламента.

Частичните резултати за Съвета на държавите поставят Центъра и FDP като най-големите сили в горната камара, преди втори тур в няколко региона.

Новият парламент ще избере правителство на Швейцария на 13 декември.

Източник: Фокус

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Евроскептичната партия в Швейцария печели изборите със смазваща преднина

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!