Следвайте "Буднаера" в Телеграм

С баща от ДС: Аферистът от фонд „Земеделие” Асен Ангелов иска милиардите на София

Защо хора, които нямат абсолютно никакъв шанс да спечелят, се появяват като кандидати на маргинални партии? Откъде черпят енергия, а и финансов ресурс? Отговорът на тези въпрос, разбира се, не е само един – мотивира ги суетата, но и липсата на трезва самооценка, а вероятно и желанието да бъдат забелязани по един или друг начин. Нищо че в миналото имената им са били забъркани в немного приятни ситуации.

В София сред екзотичните кандидат-управленци на 2,5-милиардиня бюджет се нарежда някой си Асен Ангелов, излъчен от партия с гръмко име – „Справедлива България обединени родолюбци” или накратко СБОР. Той стана известен във фейсбук с рекламите си, които с досадно постоянство се появяват в профилите на хора, живеещи в София.

Справка в специалния регистър за политически реклами  показва, че до момента е налял над 20 000 евро, при това само в социална мрежа, а предизборната кампания така или иначе, но още не е финализирана. Освен това десетки билбордове са поставени из цяла София, разлепени са и хиляди плакати.

Щабът на Асен Ангелов се събира в ресторант в центъра на столицата и привечер там се отбиват мастити представители на уж конкуренцията – видни ръководни кадри от БСП, забелязали съседи. „Знае се, че е заделил над 300 000 лева за кампания. Казва, че го подкрепят някакви митични американци”, казват хора, общували с него, твърди „Уикенд“.

Господинът е от сой. Неговият баща Румен Ангелов е бивш депутат от забравената вече партия на Стефан Софиянски – „Съюз на свободните демократи”. Дядото на Асен пък е бил партизанин от Ямболския край, а после генерал и дипломат в посолството на България в САЩ, припомнят си бивши служители от външно министерство.

На свой ред Румен Ангелов, който е баща на столичния кандидат-кмет на СБОР Асен Ангелов, преди промените се подвизава в „Държавна сигурност“. Работи в отдела, зает да подслушва и проследява. Живковата диктатура пада и семейството се разпада, Ангелов – баща се мести в Бургас.

Там е сред основателите на силовата групировка, наречена гръмко Първа частна милиция. И понеже традицията повелява всяко ченге от преди 10 ноември да е масон, семейството не пропуска да се внедри и в една от известните ложи, което пък е предпоставка за кариерен растеж. Заема се с организирането на казина и игрални зали в Бургас и Слънчев бряг. А когато Стефан Софиянски прави партията си, Румен Асенов се изстрелва от нейната листа за депутат в 40-то Народно събрание. Казват, че по това време прехвърлил хазартния си бизнес на фирми, близки до някогашната „Мултигруп”.

Когато бащата става депутат, потръгва и кариерата на сина Асен, днешния кандидат-кмет на СБОР. Той преминава като комета през фонд „Земеделие” и през програмата „Активни услуги на пазара на труда” към Агенцията по заетостта.

Според доклад от онези години през 2007 г. Ангелов участвал в подмяната на оценките на 7 фирми, които кандидатстват за над 5,34 млн. лв. по програмата на фонд, финансирана със заем от Световната банка. Седемте предложения са подадени пред регионалните служби по заетостта в Монтана и Ловеч и там засичат, че има разминаване в оценките и фалшифициране на протоколите.

В Агенцията по заетостта започва проверка. Тя потвърждава, че оценките по въпросните 7 проекта са „подменени и значително завишени и по този начин са попаднали в класацията за одобрение”.

Скандалът стига и до Световната банка. Според одиторите подмяната на документите е направена от Асен Ангелов, който по това време е началник на отдел в Агенцията по заетостта и контролира изпълнението на програма „Активни услуги на пазара на труда”. Той, разбира се, отрича да има връзка с проектите. Затова пък бързо подава молба за напускане. Запознати разказват, че одиторите отбелязали и друг факт – оказало се, че самият Асен Ангелов е назначен на шефския пост, без да има необходимия трудов стаж – изисквали се не по-малко от 8 години.

Няколко месеца по-късно, въпреки издънката си в европрограмата на Агенцията по заетостта, младият Ангелов е назначен за административен секретар на фонд „Земеделие”, като наред с всичко отговарял и за обществените поръчки. Заедно с колеги, участвал във възлагането на обществени поръчки за над 3 млн. лв. по процедурата „договаряне без обявление” за „изграждане на ефективна етична инфраструктура” и „подобряване на наръчниците на Агенция САПАРД”!

Една фирма грабва 600 000 лева за консултантски услуги, които продължават едва 3-4 дни. Друга пък се сдобива с почти милион лева за пазарно проучване за средните цени на инвестиционни разходи по програма САПАРД, като прибира и още близо половин милион за проучване на платени проекти, отново по САПАРД.

Компания от Германия с български собственик също получава близо милион лева, за да направи анализ на проекти, при това в срок от 19 дни. Любопитно е, че всички тези пари – над 3 млн. лева, са дадени уж за да се борят корупционните практики във фонд „Земеделие”. Според запознати Асен Ангелов по чудо се разминава тогава със съд и присъда. Мария Капон го обвинява директно от парламентарната трибуна, а баща му Румен Ангелов се заканва да я съди за клевета.

Днес този господин се представя едва ли не за истинското лице на промяната и напъва да стане столичен кмет, а в официалната му биография е отбелязано, че има „дългогодишен управленски опит в сферата на европейските фондове и международни проекти”. Съратници в предизборната битка на Асен Ангелов са пиар специалистката Ива Екимова, певецът Румънеца и бизнесменът със скандална слава Георги Агафонов, споделят симпатизанти на СБОР. 

Докато в столицата фамилията е заложила на маргинална партийка, в Бургас братът на Асен Ангелов – Румен Руменов Ангелов е съветник от ГЕРБ. Той влиза в общината едва на 23 години, като и зад неговите политически стъпки, казват, че стои баща му Румен Ангелов.

Разбира се, въпреки хилядите левове, излети за агресивна реклама, надали някой би гласувал за Асен Ангелов. Дори в екипа му знаят, че ще получи не повече от 0,5%, но както казват: „Има пари човека, плаща ни пребогато – защо пък да не си поиграе на кандидат за кмет?”.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: С баща от ДС: Аферистът от фонд „Земеделие” Асен Ангелов иска милиардите на София - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!