Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Звучен шамар за Запада: Орбан неслучайно прегръща Путин

Вадим Егоров

В Пекин унгарският премиер Виктор Орбан разговаря в поверителен тон с Владимир Путин. Отново той представлява най-опасно предизвикателство за Запада. Но не е толкова просто. Унгарският лидер освен всичко друго не обича содомитите, а има планове и за... земите на Украйна. Повече четете в материала от "Цариград".

Представители на руската и унгарската делегации, които се срещнаха в Пекин, се поздравиха като стари приятели, които по независещи от тях обстоятелства не са се виждали отдавна. Освен здравите ръкостискания имаше приятелски прегръдки и приятелски потупвания.

Виктор Орбан започна разговора си с руския президент с малко извинителен пасаж, като даде да се разбере, че Будапеща, поради геополитическите реалности, е принудена отчасти да играе играта, която й е наложена:

"Това е нашата тринадесета среща. Имало е трудни срещи, но никога толкова тежки като тази. Никога досега не сме били в толкова тежка ситуация".

"Знаете, всичко, което Унгария може да направи, го прави, ние се опитваме да спасим всичко, което можем от нашите двустранни контакти", заяви той.

Орбан подчерта, че Унгария е заинтересована да поддържа сътрудничество с Русия не само на ниво комуникация, но и по отношение на икономиката. И уточни: „Докато това е възможно“. За пореден път дава да се разбере, че не всичко зависи от него в настоящия геополитически пасианс.

Честно казано, много малко зависи. Но смелостта на Орбан е ясна. Както и че този човек и екипът му си играят играта, а не изпълняват кротко всичко, което им се дава от Брюксел и Вашингтон.

"Членовете на руската и унгарската делегации се прегръщат щастливо и приятелски на среща в Пекин. Тези прегръдки ще предизвикат взрив на гняв в Брюксел срещу Унгария, и срещу Орбан, и срещу шефа на унгарското външно министерство", коментира топлата дипломатическа среща политологът Сергей Марков.

Отказа да удари Сърбия

И това започна още вчера. Не напразно в новия роман за Джеймс Бонд главният злодей е унгарец, и то с умишлено опростен набор от качества, но характерни за Орбан.

Така унгарският премиер стана единственият европейски лидер, който пряко подкрепи унизените сърби. Например наскоро, след представянето на отряд от сръбски бунтовници в северната част на Косово.

След това се чуха призиви от европейски политици да се наложат санкции на Сърбия и едва ли не отново да се започне бомбардиране на Белград. Тогава Орбан директно заяви, че Унгария ще блокира всяка антисръбска инициатива на ниво ЕС.

Унгарският премиер често идва в Белград, среща се със сръбския президент Александър Вучич и постоянно подчертава, че проблемите на Балканите не могат да бъдат решени без Сърбия. По време на една от тези срещи Орбан каза на Вучич как Западът насърчи Унгария да нападне Югославия през 1999 г.

"Виктор Орбан ми потвърди това и каза, че мога да кажа това публично. Клинтън и британците са искали той да атакува от север, за да изтегли нашите сили от Косово към Войводина, но Орбан отказал това право в Белия дом", каза Вучич.

Сръбският лидер се срещна и с Путин в Китай, но това не може да се нарече пълноценна комуникация.

"Не сме имали двустранна среща, но поговорихме кратко. Виждам, че той просто е изпълнен с увереност", каза Вучич, който поради своята „пластичност“ и „многовекторност“ след началото на специалната военна операция на практика прекъсна всякакви контакти с руския лидер. Въпреки че преди това те общуваха доста често.

Още един шамар на Запада

Орбан пряко подкрепя босненските сърби и техния лидер Милорад Додик, който посети Путин в Москва по време на предизборната му кампания.

Орбан записа видеообръщение в подкрепа на Додик напук на прозападната опозиционна коалиция. А Додик е като кост в гърлото на Запада: позицията му, както и на членовете на неговия екип, не позволява на Босна и Херцеговина да се присъедини към НАТО и да се присъедини към антируските санкции. Затова подкрепата на човек от такова ниво за Орбан е предизвикателство за Запада.

"Ние живяхме със сърбите дълго време и знаем през какво трябваше да преминат. Сърбите не са проблем, а решение за Балканите", каза унгарският премиер на демографската среща на върха в Будапеща.

— И никакви перверзници и извращенци!

Между другото, тази среща се запомни с още една доста сериозна и фрапантна постъпка на Орбан, която предизвика вълна от остри критики и дори откровена омраза на Запад.

Защото, противно на сексуалните извращения, упорито насърчавани от новия световен ред, лидерът на Унгария проведе събитие, посветено на подкрепата на традиционното семейство.

"Основните ценности са атакувани в Европа, но Унгария няма да се откаже от защитата на семейството. В Европа имаме прогресивен и либерален елит. Вместо с важни теми, като демографското бъдеще, тя се занимава с глупости", каза Орбан.

Според председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен унгарският премиер е „отвратителен лидер“. Но обикновените унгарци подкрепят Орбан както в неговата консервативна и разумна позиция, така и в способността му да бъде приятел.

Така под статия в унгарския Mandiner, посветена на преговорите между Орбан и Путин, потребителите оставиха много интересни коментари.

"Орбан практически сам представлява здравите умове и здравия морал в западната част на стария ни континент", пише потребител под псевдонима Aerion.

"Враговете на човечеството, както всички западни страни, искат да смажат унгарците. Но ЕС месомелачката се разваля, приятели! ЕС се разпада", добавя той.

На свой ред потребителят nempolitizalok0 отбелязва, че „Орбан се справя добре, трябва да сме в добри отношения с руснаците, светът скоро ще се промени много“.

Орбан има нужда от Закарпатието

В разговор с "Цариград" ръководителят на Асоциацията на православните експерти, ръководител на отдела на Института за страните от ОНД Кирил Фролов каза, че действията на Орбан се основават на чиста прагматика:

"Той се интересува от разделянето на бившия СССР и иска да получи Закарпатието, защото там живеят много етнически унгарци, които са потиснати от украинците."

Експертът отбеляза, че потомъкът на първия министър-председател на унищожената от Хитлер Република Подкарпатска Рус Андрей Андреевич Бродий живее в Будапеща:

"Неговият дядо Андрей Иванович Бродий е свален от власт като унгарски шпионин, защото смята, че след като Чехословакия не е изпълнила федералния договор с Република Подкарпатска Рус, то Унгария ще го изпълни."

Фролов е убеден, че има преки правни основания за възраждането на Република Подкарпатска Рус, тъй като на 1 декември 1991 г. в Закарпатска област се проведе референдум, по време на който 72% от местните жители гласуваха за федеративни отношения с Украйна.

Но Киев „потъпка този референдум и извършва геноцид на карпато-руския народ, отричайки самото му съществуване“.

"Орбан разбира, че по време на подялбата на наследството от бившия СССР Унгария ще се увеличи. И вече няма да бъде малка държава, а субект на световната политика", смята експертът.

"Неговото оцеляване като политик зависи от победата на Русия в специалната военна операция и ще доведе до обединението на руския, сръбския и унгарския народ", каза той.

Какво от това?

Да, Орбан е прагматик. Който е крайно недоволен от това, в което новият световен ред превръща стара Европа. И затова с отворена козирка отива да посрещне тези, които се противопоставят на тези разрушителни процеси. Без да иска се превръща в последния европатриот в голямата политика.

Превод: СМ

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Звучен шамар за Запада: Орбан неслучайно прегръща Путин - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!