Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЛУДОСТ: Босът от „Мултигруп“ Николай Вълканов продава жилища по 12 000 лв./кв.м


Ниската сграда вляво от NV Tower e на "Минстрой холдинг" - бъдещата локация на NV Residences

Вицепрезидентът на „Мултигруп“ – 73-годишният шеф на „Минстрой“ Николай Вълканов, започва строежа на небостъргач, в който цените на жилищата ще достигнат световен рекорд от 12 000 лева за квадратен метър!

Милионерът се радва на доста по-младата си съпруга Румяна Георгиева

Eдна висока сграда при строителните реалности в София днес изглежда никога не остава сама. В градския силует на район „Студентски“ например, 107-метровата сграда на NV Tower на „Г.М. Димитров“ до две-три години ще бъде в компанията на поне две 50-етажни жилищни кули, ако инвеститорите изпълнят плановете си.

NV Tower, както е известно, е сграда на „Минстрой пропъртис“ на Николай Вълканов с впечатляваща архитектура, която предлага 20 хил. кв. м офис площи клас А, четири етажа жилища, паркинг с три подземни нива и много съпътстващи удобства. Кулата излезе на пазара през второто тримесечие на 2021 г. и се радваше на голям интерес от офис наемателите, пише „Капитал“.

Новината сега е, че до нея ще бъде построена още една кула – NV Residences. Проектът е описан подробно са сайта на NV Tower и предварителните резервации за апартаменти в него вече са в ход. Двете сгради с техните общо три тела ще бъдат в общ комплекс.

За идващата седмица е насрочена и първата копка на бъдещата S-Tower – друга 15-етажна кула на метри по на юг. Възложители в нея са „Софавто“, като собственик на парцела, и „АТГ пропъртис“ на двама потомствени бургаски строители, на което е преотстъпено право на строеж.

И трите високи сгради са по протежението на бул. „Г.М. Димитров“ – отляво, гледано към Витоша. И трите са по проект на едно и също архитектурно бюро – „А и А архитекти“, което обещава да са в архитектурен синхрон.

Високите сгради не са новост за района, разгледан по-широко. Отсреща на бул. „Г.М. Димитров“, също близо до метрото, вече са в експлоатация две 50 метрови сгради – с инвеститори „Маркан“ и „Първа инвестиционна банка“, и на „Артекс“. Отсреща през „Драган Цанков“ се намират кулите на „Софарма“ и „Литекс“ с височина 70-80 м. „Зоната е смесена многофунционална, на 300 м от метро, през голям булевард и това по градоустройство позволява дори сгради до 100 м, но над 50 м строителството вече много се оскъпява, което вероятно възпира част от инвеститорите“, обясняват архитекти.

Изобщо към района има голям инвестиционен интерес. Той е с добра транспортна свързаност – между два големи булеварда, до метро и с автобусен транспорт. В рекламните материали на новите проекти като плюс се подчертава многофункционалният му характер – има жилищни квартали, офис сгради, университети, болнични заведения, „Музейко“, магазини, спортни обекти и паркове.

Цени от 4-5 хил. евро на кв.м без ДДС

На този фон бъдещата NV Residences тества на жилищния пазар цени от 4-5 хил. евро на кв.м без ДДС, т.е. до 12 000 лева! При това за сграда, която в момента е на етап процедиране на подробен устройствен план и според сайта й очаква строително разрешение до края на годината.

Позиционирана е като бутиков продукт – ще предложи едва 31 луксозни апартамента между 80 и 200 кв. м и два мезонета. В разрез с обичайната практика да се продава на шпакловка и замазка, в случая цените са за апартаменти, завършени „до ключ“ – т.е. с паркет, фаянс, облицовки и пр.

Таваните ще са високи 3 м – колкото в старите кооперации в центъра на София, и сградата ще е с висока енергийна ефективност. Като плюс се изтъква, че бъдещите собственици ще могат да ползват екстрите на NV Tower – спортен и спа център, басейн, козметичен център, пекарна, медицинска клиника, конферентен блок, ресторант, банков клон. Двете сгради ще са свързани с топла връзка на ниво първи етаж, по която ще се стига директно до спа центъра.

Схемата на плащане е 30% на предварителен договор, 10% на кота нула, 20% на акт 14, 30% при завършена фасада и 10% след разрешение за ползване. Таксата за поддръжка ще е 1.5 евро на кв. м без ДДС. Планът е сградата да бъде готова до края на 2025 г.

Вместо офисите на „Минстрой холдинг“

Твърди се, че плановете на Николай Вълканов да строи на мястото на сегашната административна сграда на „Минстрой холдинг“ са отдавна. Първо идеята била за още една офисна сграда, но с несигурността на офисния пазар след пандемията концепцията се променила. Тъй като имало много запитвания за жилищата в NV Tower, на който четирите етажа там не можели да отговорят, се решило тя да е предимно жилищна.

Първите четири етажа на бъдещата сграда все пак ще са с офисна функция. Жилищата ще са от петия до 15-ия. Като цяло NV Residences е замислена с 22 960 кв.м РЗП, 16 960 кв.м от които надземни. Потърсен от „Капитал“, Николай Вълканов не пожела да коментира новия проект.

За отбелязване е, че сградата на „Минстрой холдинг“ изглежда „залепена“ в общ ансамбъл със сгради на Минно-геоложкия институт „Св. Иван Рилски“. В съседство е лабораторният му блок, а малко по на север и аула „Максима“. Технически, а и юридически обаче изглежда частта на „Минстрой холдинг“ (бившата централа на „Мултигруп“) е отделен блок, с отделен идентификационен номер в кадастъра. Твърди се, че това отделяне се е случило още през 70-те години, когато университетът е отстъпил част от сградите си на държавното предприятие „Минстрой“.

Земята от 3 дка за проекта също отдавна принадлежи на Николай Вълканов. Според имотния регистър този септември, неговото дружество „Бългериън еко проджектс“ я е прехвърлило на специализираното дружество за имоти „Минстрой пропъртис“, в което пак той е мажоритарен собственик – очевидно като част от подготовката на строежа. По същия път минава през 2018-2020 г. и теренът за NV Tower. Земята под университетската част е публична държавна собственост.

Двете сгради изглежда ще са залепени и при новия проект. На телефона за продажби на NV Residences обясняват, че това е плюс, защото означава, че в близост няма да се строи. Освен това двуетажната университетска сграда ще остане в подножието на жилищната кула, на нивото на партера и офисите й няма да пречат на гледките от апартаментите. Как новият билдинг изглежда от университетска гледна точка, не се коментира.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ЛУДОСТ: Босът от „Мултигруп“ Николай Вълканов продава жилища по 12 000 лв./кв.м - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!