Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Делян Добрев намекна, че финансовият министър Асен Василев праща доноси срещу него в САЩ

Според него „Българгаз“ се води към фалит, тъй като в този сектор има фирми, които финансират ПП.

Световната електрическа мрежа не може да поеме огромния брой възобновяеми източници (доклад на МАЕ)

ВЕТРОГЕНЕРАТОРИТЕ И „ЗЕЛЕНАТА“ ЕНЕРГИЯ СА ЖЕСТОКА ИЗМАМА

"Лукойл" няма да си тръгнат, докато не им вземем дерогацията. Три пъти го предложих. Всички от "Промяната" и ДБ гласуват против, нищо че уж са срещу Русия. През това време премиерът Денков лети и плаши с оставката си, ако махнем дерогацията.

Това заяви пред БТВ Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, който е и председател на Комисията по енергетика в НС.

Той разкри, че премиерът Николай Денков е звънял на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и депутата от ДПС Делян Пеевски, за да ги плаши, че ще подаде оставка. Причината - неколкократните искания на Добрев да отпадне дерогацията, която ЕС даде на България за внос на руски петрол.

Дерогацията важеше до 2024 г., но в края на септември Народното събрание реши България да престане да ползва изключението три месеца преди изтичането му. В средата на миналата седмица представители на "Лукойл Нефтохим Бургас" разговаряха с премиера и обявиха, че ще изпълнят ангажимента си към поетапно преминаване на преработка на неруски петрол.

Повод за коментара на Добрев стана изказване на финансовия министър Асен Василев пред "Файненшъл таймс", че правителственият натиск над руските компании e принудил "Лукойл" да търси възможност за продажба на най-голямата рафинерия в Югоизточна Европа - тази в Бургас. Последва отговор от "Лукойл", че не е получавала предложения за рафинерията си и няма намерение да я продава. "Лукойл Нефтохим" е собственост на регистрираната в Швейцария фирма "Литаско" (Litasco SA), която е основен акционер в "Лукойл Нефтохим Бургас" АД.

"Не съм чувал да се продава рафинерията. Кой ще иска да се раздели с бизнес, който му носи милиарди благодарение на дерогацията? Кой продава нещо, което прави по 3 млрд. на година. Няма причина "Литаксо" да продава рафинерията, докато все още има дерогация", обясни Добрев.

По думите му премиерът Николай Денков е заплашвал, че ще подаде оставка, ако дерогацията бъде отменена в кратки срокове. Затова звънял на Борисов и Пеевски, за да им каже да разговарят с него и да го накарат да оттегли предложението си за премахване на дерогацията. Министър-председателят звънял и на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова с подобно искане, но тя му казала да потърси Добрев лично, защото той бил "неконтролируем".

"Борисов и Пеевски са поели ангажимент да има някакъв кабинет и да го крепят. Аз никога не съм подкрепял това правителство. Те двамата виждат голямата картина, а аз виждам "Лукойл", защото това ми е работата", каза още Добрев.

Той призна, че е "проспал" и подкрепил гласуваните промени между двете четения в Закона по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Те предвиждат резервът от горивата да се съхранява 100% в България, което означава, че се дава 100% монопол на "Лукойл".

Депутатът от ГЕРБ разкри, чебългарският газов оператор "Булгаргаз" е в много тежко финансово състояние и има реален риск да фалира. По думите му компанията е в "плачевно състояние". Според него „Българгаз“ се води към фалит, тъй като в този сектор има фирми, които финансират ПП.

Добрев се закани да даде финансовия министър Асен Василев на прокурор. Причината са делата, които България води с ЕРП-тата. Според него Министерството на финансите (МФ) е спряло да плаща на международната адвокатска кантора, която защитава България по делото на ЧЕЗ за 2.1 млрд.

Водещата Цънцарова го попита дали не се е скарал с Асен Василев в гимназията и какви отношения са имали. По думите му обаче в гимназията са имали добри отношения. И продължи: юристите сами плащат от джоба си, за да се извършат експертизите.

"Пише, че проверяват фактурите, не пише платихме ги. Фактурите са от август месец, какво  прави толкова време Асен Василев. Не му е първи път. Той е при пъти финансов министър", посочи Добрев и заяви още, че когато са приключили предходните мандати на Василев, след това служебните министри са плащали фактурите.

Добрев даде пример като изтъкна, че в рамките на кабинета "Петков" Василев не платил фактури за 5 174 000 евро и след това ги платило служебно правителство. А през 2022 година не били платени фактури за 13 874 000 евро. Експертизи по делото с ЧЕЗ са плащани от джоба на адвокатите ни.

"Аз знам от адвокатите, защото съм ключов свидетел по тези дела срещу ЕРП-тата. Не е им е разрешено, плащат от собствения си джоб. Кой нормален човек не си плаща на адвокатите, освен ако не иска да загуби делото? Защо не плаща фактурите, има ли споразумение с ЧЕЗ? Фалираме държавата, за да може частният сектор да е добре.", каза още Добрев.

Той коментира и казуса с "Лукойл".

"Лукойл" няма да си тръгнат, докато не им вземем дерогацията. Три пъти го предложих. Всички от "Промяната" и ДБ гласуват против, нищо че уж са срещу Русия. През това време премиерът Денков лети и плаши с оставката си, ако махнем дерогацията, заяви Добрев.

Николай Денков звъни на шефа на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, която му казва "звънни му ти, той е неконтролируем".

Не може "Лукойл" да вземе 3 млрд., а българският потребител - 0. Левчето продължава, коментира Добрев.

С предложението за такса "транзит" за Унгария и Сърбия, Асен Василев отново върши работа на Русия. Така иска да напомпи приходната част на бюджета и да докара дефицита до 3%. Кой ще ги плати? Тези три милиарда са въздушни, няма кой да ги събере, разкри депутатът от ГЕРБ.

"Натрупаните задължение на Лукойл са 674 000 евро, а Асен Василев и Министерството на финансите ги проверяват 3 месеца. Кое счетоводство ги проверява три месеца", попита Делян Добрев.

Той намекна още, че Асен Василев праща доноси срещу него в САЩ.

Добрев коментира и разследването на ЕК срещу България заради газовата сделка с турската компания „Боташ“, отваряща вратата за внос руски газ в ЕС. Еврокомисията проверява дали чрез този договор не се блокира за други доставчици входната точка в България.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Делян Добрев намекна, че финансовият министър Асен Василев праща доноси срещу него в САЩ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!