Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Фон дер Лайен: Русия и Хамас си приличат. Умишлено избират цивилни за жертви, включително деца, за да ги убиват и да вземат заложници

Автор: Ангел Петров, "Дневник"

Ислямисткото движение Хамас и Русия си приличат, каза председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен по време на лекция в института "Хъдсън".

Камери уловиха думите ѝ, но те се откриват и в речта ѝ на сайта на Европейската комисия и прозвучават часове след като американският президент Джо Байдън заяви, че не бива да се допуска руският президент Владимир Путин и Хамас да победят.

"Владимир Путин иска да изличи Украйна от картата. Хамас, подкрепяна от Иран, иска да изличи Израел от Земята", каза тя. "Русия и Хамас си приличат. Както каза украинският президент Зеленски - "същността им е еднаква".

Русия и Хамас, продължава тя, умишлено избират цивилни за жертви, включително деца, за да ги убиват и да вземат заложници. "Това е варварски способ на борба. И ако не спре веднага, потенциално може да се разпространи от Европа, през Близкия изток и до Тихия океан. Западната решимост бива изпитвана всеки ден от търсещите слабости. Всеки успех ще ги насърчи за още насилие, което цели да се преобърне съществуващият ред."

Захарова: Фон дер Лайен е на въдицата на Вашингтон заради корупционните измами с американските ваксини за десетки милиарди

Ескалацията в Близкия изток обаче още може да се предотврати, каза тя. "Диалогът между Израел и съседите му може и трябва да продължи."

"Утроихме хуманитарната си подкрепа за палестинците в Газа, но преглеждаме и помощта за развитие за Палестина (Палестинската власт - бел. ред.) предвид много крехката ситуация на терен. И удвояваме ангажимента си към региона", продължи тя.

$Видяхме как арабските улици се пълнят с гняв из целия регион. Рискът от регионално преливане е реален. Тъкмо това искаше да постигне Хамас. И то може да спре скорошното и историческо сближаване между Израел и арабските съседи", каза още Урсула фон дер Лайен.

"Нормализиране на отношенията може да предложи мир, благоденствие и интеграция на регион с проблеми", каза още тя. 

Източник: dnevnik.bg

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Фон дер Лайен: Русия и Хамас си приличат. Умишлено избират цивилни за жертви, включително деца, за да ги убиват и да вземат заложници | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!