Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Скандал! В чии джобове потънаха 14 млн. лв. на заралии и защо кметът Живко Тодоров ги лиши от спортна зала?

Crimesbg.com

Община Стара Загора е сред първенците в България по отношение на европейски проекти - 52 млн. лева за 2021 г., но жителите й така не усещат подобрение в живота си, оплакват се те

Ще има ли градът на липите своя спортна зала, както години наред обещаваше действащият кмет и кандидат за поста Живко Тодоров? Едва ли, или поне не в скоро време, ако следим пътя на парите.

Защо тогава половин милион лева от и без друго изстрадалия данъкоплатец потънаха в архитектурни бюра за идейни проекти? Отговор дължи отново кмета, който юнашки организира конкурси за дизайн.

И накрая - защо след като “Царя” (в лицето на Министерски съвет) даде 14,5 млн. за спортното съоръжение, “Пъдарят” Тодоров предпочете те да потънат в калните локви и разбитите от нескончаеми ремонти улици на града, както и в други “инфраструктурни” проекти, ще се опитаме да разкажем в настоящото разследване.

Идеята Стара Загора да си има своя “Арена”, по подобие на София и Бургас, датира от 2019 г. Тогава кметът Живко Тодоров за пръв път заговори за изграждане на голяма и мултифункционална спортна зала, а бъдещото й строителство беше гвоздеят на предишната му предизборна кампания. Днес, 4 години по-късно, единственото, с което заралии разполагат, е снимка на нещо, наподобяващо летяща чиния.

Кметът Тодоров пък хариза близо половин милион лева за т.нар. “идеен проект”. На прост език - средствата от нашите и Ваши джобове потънаха в архитектурни бюра, проектанти, инженери и въобще всички, ангажирани с предварителния дизайн на помпозната сграда.

Зала “Арена” все така я няма, а според местни експерти - едва ли скоро ще има, поне не и ако Живко Тодоров бъде преизбран на 29 октомври.

Как започна всичко?

В края на 2020 година в условията на Ковид криза правителството отпусна на общините над 200 млн. лева от бюджетния излишък, предназначени основно за инфраструктурни проекти. 10 млн. лева от тях бяха дадени на Живко Тодоров за изграждането на „Арена-Стара Загора“.

На 30 декември предходната година кабинетът отпусна първия транш за реализацията му от 4.5 млн. лева, а на 31 декември общината обяви открит конкурс за идеен проект.

Кметът мегаломански заложи 5200 седящи места, които тогавашният премиер Борисов определи като несъобразени с нуждите на града и препоръча редуцирането на бройката.

Министър-председателят допълни при едно от посещенията си в града, че останалите пари до 25-те млн., колкото е индикативната стойност на проекта, общината трябва да осигури от собствени приходи. Но думите му тогава едва ли са били приети сериозно от кмета на града, който вярваше, че ще успее да убеди кабинета да му ги отпусне в следващи периоди, коментираха общински служители, пожелали анонимност.

Тогава Живко Тодоров прогнозира, че за издръжка на огромното съоръжение ще се необходими около 1 млн. лв. годишно, които би трябвало да постъпят от търговската площ, отдавана под наем в сградата.

Само че тези очаквания не се базират нито на някакви проучвания, нито на бизнес план на общината.

Затова и идеята за „Арена-Стара Загора“ беше посрещната нееднозначно от гражданите. Някои спортни фенове я аплодираха без да се замислят колко често би могла да бъде използвана залата, в това число и за тренировъчна дейност, без клубовете да плащат затова. А мнозина граждани коментираха проекта като мегаломански.

Решението за класиране на участниците в конкурса за идеен проект бяха обявени през юни 2020 г. На първо място бе  фирмата „Атека-ВД“ ЕООД на проф. доктор Валери Иванов, който е член на Ректорския и Академичния съвет на Университета по архитектура, строителство и геодезия и председател на Общото му събрание. Решението беше обжалвано пред Комисията за защита от конкуренция (КЗК) от консорциума „Архитектурно бюро Авангард“ ООД – Мердж Студио“ ЕООД, класиран на седмо място. С основния мотив, че проф. Иванов е в конфликт на интереси, тъй като се явява „свързано лице“ с всеки един от тримата членове на журито, които са негови колеги от УАСГ.

Антимонополната комисия се произнесе в полза на жалбоподателя, но ВАС отмени решението й.

Малко след това – на 31 август 2021 година, община Стара Загора сключи договор с фирмата победител за възлагане на обществена поръчка „Изработване на инвестиционен работен проект за строеж на многофункционална спортна зала и за авторски надзор по време на СМР“. Срокът за предаването му бе 31 март м.г. Заедно с работния проект, фирмата изработи и технически проект за получаване на разрешение за строеж.

Цената на съмнителното за старозагорци удоволствие, включвайки и ДДС-то, е половин милион лева!

Те трябваше да бъдат изплатени на три транша. Първият от 92 хиляди лева - авансово 30 дни след подписването на договора, тоест до 31 септември по-миналата година. Второто плащане на 50 на сто от цялата сума с ДДС - след приемане на техническия проект и на оценката за съответствие, заяви тогава кметът Живко Тодоров. Последното плащане – 30 дни след предаването на работния проект.

Въпросните 500 хил. лева са от 14.5 – те милиона лева, приведени целево за изграждането на старозагорската „Арена“.

Какво се прецака?

На 28 януари 2022 г., въпреки щедро “закопаните” половин милион лева за идеен проект, кметът Живко Тодоров изненадващо отправя искане към Министерството на финансите останалите 14 млн. лв. да бъдат пренасочени за изграждане на … улична инфраструктура.

В противен случай, по думите на кмета, общината би рискувала да ги загуби, тъй като не може да започне строителство на съоръжението.

Така милионите, отредени за спортна зала, потънаха в асфалт и плочки, а проектът за старозагорската „Арена“ остана “на трупчета“. 

Знаел ли е предварително кметът Живко Георгиев, че няма да намери финансиране за изграждането на мултифункционалният комплекс? По думите на опозиционни общинари, няма как да не си е давал сметка, гледайки разчетите на старозагорския бюджет.

Защо, въпреки липсата на средства, той е похарчил половин милион лева за “идеен проект”, се питат гражданите? Според наши източници, не е изключено подбудите му да са били, меко казано, нечистоплътни, ако възприемем хипотезата, че част от 500-те хиляди биха могли да са сменили притежателите си под формата на комисионни, върнати от архитектурното на община Стара Загора, в лицето на най-висшите й органи, отговорни за подписването на “чека”.

Другата хипотеза е типичното за родните ширини държавническо безхаберие и липса на трезв поглед какво ще се пие и какво ще се плаща.

Каквато и да е истината, за жителите на Стара Загора остава разочарование, че “Арена”-та ще я гледат само на картонен макет, а местните спортни клубове все така няма да има къде да тренират. Дано поне като компенсация кметът Тодоров да организира втора изложба на идейните проекти, та заралии поне да изплакнат очи в лъскавите проекти на неслучилата се зала, пошегуваха се спортни деятели.

Източник: “За Истината”

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Скандал! В чии джобове потънаха 14 млн. лв. на заралии и защо кметът Живко Тодоров ги лиши от спортна зала? | Crimesbg.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!