Следвайте "Буднаера" в Телеграм

На закрити врати: САЩ изпаднаха в отчаяние от руския петрол

Нито ембаргото, нито таванът на цените имаха ефект. Европа отдавна е признала това, но Вашингтон се колебае. В опит да принудят най-после поне някого да спазва ограниченията, САЩ наложиха санкции срещу две компании – от Турция и ОАЕ. Наблюдателите заявяват: подобен жест на отчаяние едва ли ще разтревожи пазарните играчи - всички рискове са изчислени.

Пазарни цени

Русия изтегли повече от 70% от морския си износ от ембаргото на Г-7. Още през август, според платформата за стокови анализи и износ на товари “Кеплер” , доставките са се удвоили спрямо пролетта. Това означава, че Москва "все по-умело заобикаля ограниченията, като продава петрол на цени, близки до нивото на международния пазар", посочват анализаторите.

“Урал” се продаваше над тавана на цените почти веднага след въвеждането му. И, например, китайците купуват ценния сорт лек петрол с ниско съдържание на сяра ЕСПО през септември с надценка спрямо референтния “Брент”.

Почти невъзможно е да се спазват ценовите ограничения на руския петрол и петролни продукти, призна ЕС. Приходите от износ на Москва растат, а Старият свят извършва сделки на пазарна стойност чрез трети страни.

"ЕС дори не е изпълнил задължението си да преразглежда тавана на всеки два месеца, като гарантира, че е под пазарния. Това е ясен знак, че механизмът не работи", отбелязва финландският независим Център за изследване на енергията и чистия въздух.

Трябва да се напомни

Европейският съюз се отказа от безперспективното начинание, но Вашингтон не се отказва. През юли там казаха, че се подготвят за „меко правоприлагане“, като обещаха да „разширят контактите“ със западни търговски къщи, застрахователи, собственици на танкери и им напомняха за необходимостта да спазват правилата, установени от Г-7.

„Министерството на финансите няма да се стовари като чук върху собствениците на танкери, но възнамерява тихо да гарантира спазването на изискванията чрез писма и телефонни обаждания“, каза източник на “Ройтерс”, запознат със становището на администрацията по този въпрос.

В крайна сметка обаче търпението се изчерпа и Вашингтон прибягна до любимия си метод: наложи санкции срещу две компании, транспортиращи руски петрол на цена над 60 долара. Това са “Лъмбър Марин” ОАЕ и “Айс Пърл Навигейшън” Турция. Два от техните танкери бяха обявени за „блокирана собственост“.

Целта е да се сплаши пазарът. Но тук всичко е рационализирано от дълго време: транспортирането и застраховането на стоки се извършват практически без участието на западни компании. Създаден е отделен, сенчест флот, превозващ санкциониран петрол – руски, венецуелски, ирански.

Всичко е изчислено

Малко вероятно е да се „постави на място“ някой от участниците в този утвърден и печеливш процес със санкции срещу двама играчи на пазара, сигурни са наблюдатели.

"Компаниите съзнателно поемат рискове, изчислявайки всичко предварително. Тези, които транспортират петрол от Русия, могат просто да регистрират нови компании, които спокойно ще наемат танкери и ще продължат бизнеса", посочва Леонид Хазанов, независим индустриален експерт.

"Превозвачите доставят санкциониран петрол в рамките на тяхната вътрешна политика за управление на риска, която включва минимизиране на тяхната вероятност и възможни щети. Санкциите не трябва да бъдат изненада за тези компании", подчертава Анастасия Прикладова, доцент от катедрата по международен бизнес в Руски икономически университет "Плеханов".

Попитахте ли продавача?

Има още едно важно обстоятелство, което САЩ като че ли са забравили. Що се отнася до таваните на цените, първо си струва да се вземе предвид готовността на продавача за тези условия и едва след това всички останали, отбелязва Прикладова.

До края на годината е в сила президентски указ, който забранява доставката на петрол и петролни продукти на чуждестранни компании, които по един или друг начин използват механизма на тавана на цените в договорите.

"Да предположим, че поради американски санкции срещу две транспортни компании и два кораба, доставките на руски петрол (и вероятно също ирански и венецуелски) ще бъдат напълно спрени. В този случай дисбалансът на световния енергиен пазар е неизбежен. Намаляването на доставките ще предизвикват рязък ръст на световните цени, а като се вземе предвид ролята на спекулативния компонент в борсовата търговия, това увеличение може да бъде многократно“, твърди Прикладова.

Ще стимулира интереса

Според анализаторите фактът, че санкциите на САЩ са приложени едва сега, показва слабата ефективност на тези мерки. Освен това действията на Вашингтон могат, напротив, да провокират интерес към транспортирането на руски петрол: това обещава добри приходи.

"Ако някой откаже транспорт на фона на тази забрана, тогава много бързо ще се появят други. Това е просто един вид плашило от Съединените щати: да покажат, че законът им работи", обяснява експертът по пазара на горива Анастасия Бунина.

Експертите са сигурни, че е нереалистично да се спазва таванът на цените. Европа и Г-7 могат само да го вдигнат колкото е възможно повече, за да не изглеждат напълно глупави. И да продължават да купуват горива на пазарни цени. В противен случай може да ги загубят напълно.

Превод: В. Сергеев

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: На закрити врати: САЩ изпаднаха в отчаяние от руския петрол - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!