Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Великобритания ще съди Грета Тунберг


Стоп кадър от видео, публикувано от Green Peace, показващо ареста на Грета Тунберг, източник: X/Twitter

Шведската екоактивистка Грета Тунберг получи нареждане да се яви в британски съд, след като беше арестувана на протест за климата пред конференция за петролa и газa в Лондон в сряда, съобщи в. „Вашингтон пост“.

20-годишната Тунберг е обвинена, че „не е спазила разпореждане по член 14 от Закона за обществения ред“, посочва вестникът, позовавайки се на изявление на лондонската полиция. Активистката беше освободена под гаранция и трябва да се яви в Уестминстърския магистратски съд на 15 ноември.

Преди ареста й Тунберг и други протестиращи блокираха входа на хотел в лондонскиq квартал Мейфеър, където се провеждаше събитието, скандирайки „петролните пари вън“.

Управляващият директор на Good Law Practice Лохлин Паркър заяви пред „Вашингтон пост“, че британската полиция е получила повече правомощия и е готова да ги използва, което е довело до „значително увеличение на арестите“. Той отбеляза, че Тунберг може да бъде изправена пред глоба до £ 2,500 (около $ 3,000), ако бъде призната за виновна. За сравнение, глобите за подобни провинения в родината й Швеция са 200 долара.

Тунберг стана лице на кампания за борба с изменението на климата по света, заради което и е номинирана за Нобелова награда за мир всяка година между 2019 и 2023 г.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Великобритания ще съди Грета Тунберг - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!