Следвайте "Буднаера" в Телеграм

“Лукойл“ опроверга Асен Василев: Не продаваме рафинерията в Бургас

БНР

„Лукойл“ не е получавал оферти за „Нефтохим Бургас“ и не преговаря за продажба на рафинерията. Това твърдят пред Bloomberg от подразделението „Литаско“, чрез което руската компания управлява различни свои активи в Европа.

От „Литаско“, която е мажоритарен собственик на българската рафинерия, изтъкват, че са швейцарска компания и не са назначавaли публична или частна организация да търси потенциални купувачи.

В позицията се допълва, че съгласно европейското законодателство намеренията за такава покупка се обсъждат първо между заинтересованите търговски страни, а след това с държавата, където активите се намират.

За евентуалната продажба на дружеството първи заговори в интервю за „Файнешъл таймс“ финансовият министър Асен Василев. После информацията беше коментирана в Министерския съвет и от премиера Николай Денков.

От „Литаско“ уточняват, че всяко намерение за продажба на дружество намиращо се на територията на Европейския съюз първо трябва да бъде одобрено между контрагентите и после да бъде уведомено правителството на съответната държава.

В момента рафинерията в Бургас се ползва от дерогация за внос на руски петрол до края на следващата година, когато трябва да премине изцяло на алтернативни източници на нефт.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: “Лукойл“ опроверга Асен Василев: Не продаваме рафинерията в Бургас

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!