Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Израел разпространи кадри от взривената болница в Газа, за да докаже, че е поразена от палестинска ракета

Ранени палестинци в болница "Аш Шифа" в град Газа Снимка: АП

Израелската армия разпространи видеозапис, който според нея доказва, че смъртоносният взрив в болница "Ахли Араб" в град Газа е предизвикан от заблудена палестинска ракета, предаде ДПА. Видеото показва кадри от сградата и паркинга на болницата преди и след нападението. Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) заявиха, че липсват характерните кратери, които се образуват при въздушни удари. Израел обвини за нападението палестинската групировка "Ислямски джихад", а тя от своя страна отрече да има нещо общо с взрива в "Ахли Араб".

Джонатан Конрикус, говорител на израелската армия, заяви пред Си Ен Ен, че ЦАХАЛ разполага със запис на разговор между членове на "Хамас", които обсъждат "неизправност или взрив на ракета", която е паднала в ивицата Газа. 

Освен това малко преди инцидента от централната или северната част на ивицата Газа към Израел са изстреляни няколко ракети, които са били регистрирани от израелската радарна система. 

На брифинг, проведен на английски език, говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари каза, че извършеното разследване е "потвърдило, че не е имало огън, изстрелян от Израелските сили за отбрана по земя, въздух или море, който да е поразил болницата". Той добави, че няма щети по структурата на сградите около болницата "Ахли Араб", нито кратери, съответстващи на въздушен удар.

Помолен да обясни мащаба на експлозията на мястото, Хагари каза, че това е свързано с неизразходено ракетно гориво, което се е подпалило. "По-голямата част от тези щети се дължат на горивото, а не само на бойната глава", заяви той. Говорителят обвини "Хамас", че завишава броя на жертвите от експлозията и заяви, че групировката няма как толкова бързо да разбере какво е причинило взрива. До момента броят на загиналите след вчерашния удар е най-големият в сравнение с всеки друг случай в Газa от последната вълна на насилие, което предизвика протести в окупирания Западен бряг, както и в други части на региона, като например Йордания и Турция. 

Палестинската бунтовническа групировка "Хамас", която контролира ивицата Газа, обвини Израел за смъртоносния удар, но Израел, от своя страна, заяви, че експлозията се дължи на ракета, насочена погрешно от "Ислямски джихад", друга палестинска групировка в анклава. Говорителят допълни, че през последните 11 дни около 450 ракети, изстреляни от Газа, са паднали прекалено близо и са се разбили в ивицата. "Имаме разузнавателна информация за комуникация между терористи, които говорят за погрешно изстреляни ракети", заяви Хагари, без да даде подробности.

Преди вчерашния удар здравните власти в Газа съобщиха, че най-малко 3000 души са загинали при израелските бомбардировки, които продължават единадесети ден и започнаха след зверствата, извършени от "Хамас" на 7 октомври. Тогава бяха убити около 1300 души и около 200 бяха отвлечени в Газа.

Боевете породиха страх от разрастване на войната в Близкия изток. САЩ изпрати самолетоносачи в подкрепа на Израел, а в същото време съюзници на "Хамас", включително Иран и ливанската групировка "Хизбула", също подкрепяна от Техеран, заявиха, че ще отвърнат на планираната сухопътна инвазия на Израел в Газа. 

Източник: БТА

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Израел разпространи кадри от взривената болница в Газа, за да докаже, че е поразена от палестинска ракета | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!