Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Арабските лидери отказаха среща с Байдън, протестиращи обградиха посолството на САЩ в Бейрут и американска база в Турция

Протестиращи палят огън пред американкото посолство в Бейрут, снимка: X/Twitter

Масови протести в редица арабски държави и Турция избухнаха след израелската въздушна атака по болница в Газа, която уби най-малко 500 палестинци. Протестиращи обкръжиха посолствата на Израел и САЩ, както и натовска база в Турция, в която са настанени американски войски.

Израелската армия отрече да е стреляла по болницата, като направи няколко неуспешни опита да обвини за атаката „дефектирала ракета“ на палестинското движение „Ислямски джихад“. Израелски правителствени акаунти в социалната мрежа X/Twitter първо публикуваха старо видео от миналата година, което беше изтрито впоследствие, а после друго видео, заснето час по-късно след въздушното нападение на болницата. Разминаването беше забелязано веднага от коментиращите в социалната мрежа.

В отговор на нападението над палестинската болница Йордания отмени срещата на върха с американския президент Джо Байдън и египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси. Палестинският лидер Махмуд Абас пръв съобщи, че се оттегля от срещата и се връща в Рамалла.

Точно когато Air Force One с Джо Байдън на борда заминаваше от Вашингтон за Израел, Белият дом обяви, че отменя цялото пътуване на американския президент до Йордания. Потвърждението беше дадено в същия час, в който арабските лидери обявиха, че отменят срещната с Байдън. САЩ са най-големият спонсор и поддръжник на Израел.

Байдън излезе с изявление за „най-дълбоки съболезнования“ на жертвите на „болничната експлозия“ в Газа, според официалното изявление на Белия дом: „След като се консултира с краля на Йордания Абдула II в дните на траур, обявени от президента на Палестинската автономия Абас, президентът Байдън ще отложи пътуването си до Йордания и планираната среща с тези двама лидери и президента на Египет Сиси“, се казва в изявлнието.

Новината за атаката по болницата „Ал Ахли“ и смъртта на 500 палестинци, сред които много деца и жени, изкара стотици протестиращи на улиците в Запания бряг, Ливан, Йордания, Мароко и Турция.

Освен пред израелското посолство протестиращи се събраха и пред американското посолство в Бейрут.

На кадрите се вижда как демонстрантите палят огън пред американското посолство в Ливан.

На друго видео се вижда как протестиращ издига палестинското знаме на оградата на американското посолство.

В социалните мрежи бяха публикувани и видеа от протести пред израелското и американското посолство и в Йордания.

Стотици излязоха на протести и в Мароко, Ирак, Иран и Сирия след атаката то болницата в Газа.

Протестиращи се събраха и пред натовската база в Кюречик в Турция, където са разположени американски войски.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Арабските лидери отказаха среща с Байдън, протестиращи обградиха посолството на САЩ в Бейрут и американска база в Турция

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!