Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Зеленски призна: Украйна е използвала далекобойни US ракети ATACMS срещу руските окупатори

Допреди часове Киев официално отричаше, че въобще има такива ракети

За първи път, откакто Украйна бе нападната, украинската армия е използвала далекобойни американски ракети ATACMS срещу руските окупатори, потвърди президентът на страната Володимир Зеленски, цитиран от БНР.

Пропомняме, че само допреди часове Киев официално отричаше, че въобще има такива ракети, а украинските медии подигравателно коментираха съобщенията на руските, като ги обвиняваха, че си измислят несъществуващи оръжия.

Сега украинските медии гордо съобщават, като цитират CNN, че ракетите са доставени тайно, за да не скрият руснаците своята най-ценна техника. CNN уточнява, че укранските сили са използвали ATACMS за атаки по летищата в окупираните Бердянск и Луганск. 

Според The Washington Post, който цитира високопоставен украински военен, ВСУ са изстреляли общо 18 американски ракети ATACMS по вражески цели.

Съкращението ATACMS означава "армейска тактическа ракетна система". Според различните си модификации, това оръжие има обсег на действие от 160 до 300 километра - далеч повече от крилатите ракети Storm Shadow, които Киев получи от Великобритания през пролетта.

Още едно преимущество на американското оръжие е, че е съвместимо с вече доставените на Киев установки за залпов огън HIMARS, докато британските ракети могат да бъдат изстрелвани само от изтребители-бомбардировачи. Украинските власти настояваха да ги имат още преди година.

Потвърждението, че ATACMS са били използвани за пръв път идва часове след като украинските специални сили обявиха, че са нанесли значителни загуби на руснаците с ракетни удари по летища в окупираните градове Бердянск и Луганск - съответно на 85 и на 100 км от фронтовата линия.

В съобщението се говори за унищожени 9 хеликоптера, зенитна система, склад за боеприпаси и десетки руски войници.

Поставеният от Москва за управител на Запорожка област Владимир Рогов обяви, че днешната ракетна атака е била отбита успешно, но неофициални руски канали в Телеграм говорят за тежки загуби.

"ATACMS се доказаха като много точни," заяви Зеленски в днешното обръщение към сънародниците си, като добави, че "договореностите му с американския президент Джо Байдън се изпълняват".

Зеленски бе приет от Байдън в Белия дом преди месец, но тогава от Вашингтон не потвърдиха слуховете, че е договорена доставка на далекобойните ракети.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Зеленски призна: Украйна е използвала далекобойни US ракети ATACMS срещу руските окупатори

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!