Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как Германия заобикаля собствените си санкции срещу Русия: чрез реекспорт през Киргизстан

Насрещна проверка на данните за износа на германски стоки за Киргизстан и вноса на германски стоки в Киргизстан показва драстично разминаване. Това означава, че голяма част от стоките, изнесени от Германия, не са останали в Киргизстан като внос, а са били реекспортирани. Графика: IIF

Износът от Германия за страни, граничещи с Русия, e нараснал рязко през тази година, подхранвайки опасенията, че реекспортът на стоки от съседни държави помага на руснаците да заобиколят санкциите, наложени заради войната на Москва в Украйна, пише Ройтерс.

Стойността на германския износ за самата Русия е спаднала с повече от 47% през януари-март в сравнение със същия период година по-рано, отразявайки строгите ограничения върху търговията, наложени от Европейския съюз и други западни сили.

Но износът от Германия за Киргизстан е нараснал с около 949% до 170 милиона евро, показва анализ на Ройтерс, базиран на данни от германската статистическа служба.

Въпреки че остава сравнително скромен по стойност, германският износ за Грузия се е увеличил с 92%, докато този за Казахстан е нараснал със 136%, за Армения със 172% и за Таджикистан със 154%.

Ръстът в търговията, който също нарасна рязко миналата година след началото на войната в Украйна на 24 февруари 2002 г., показва, че санкционираните стоки най-вероятно се озовават в Русия, след като са били продадени от търговци в съседни държави.

„Как иначе могат да се обяснят подобни темпове на растеж?“, каза Габриел Фелбермайр, търговски експерт и президент на Австрийския институт за икономически изследвания (Wifo).

Насрещна проверка на данните за износа на германски стоки за Киргизстан и вноса на германски стоки в Киргизстан показва драстично разминаване. Това означава, че голяма част от стоките, изнесени от Германия, не са останали в Киргизстан като внос, а са били реекспортирани.

„Синята линия показва износът от Германия за Киргизстан, според немската статистика. Черната линия показва вносът в Киргизстан от Германия, според киргизката статистика. Разликата между двете е това, което напуска Германия за Киргизстан, но никога не стига до там и свършва в Русия. Бизнесът с Русия продължава. Само ние сме идиоти да получим дерогация за руския нефт и сами да се откажем“, коментира енергийният експерт и бивш министър на финансите Георги Кадиев.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Как Германия заобикаля собствените си санкции срещу Русия: чрез реекспорт през Киргизстан

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!