Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сърбия и Унгария: Няма да оставим този враждебен акт на България без отговор

Решението на България да въведе такса върху транзита на природен газ от Русия е враждебна стъпка срещу Унгария и Сърбия, която застрашава енергийните доставки в тези две страни, се казва в съвместно изявление на унгарското и сръбското правителство, цитирано от БТА.

"Файненшъл таймс": България вдига таксите, иска да откаже Сърбия и Унгария от руския газ

Причината е решението на българския парламент да наложи допълнителна такса от 20 лв. на мегаватчас (100 евро на 1000 куб.м. газ) с произход Русия. Решението пряко касае транзита на газ от Русия през България до Сърбия и Унгария през „Турски поток“. Двете държави разчитат на доставки от „Газпром“ и имат подписани дългосрочни договори.

„Европейският съюз не е въвел санкции върху доставките на природен газ от Русия, така че аргументацията на българския премиер е напълно невярна. Това решение е против европейската солидарност и застрашава енергийната сигурност на страна членка на ЕС и на страна кандидат-членка“, се посочва в общата декларация, подписана от министъра на финансите на Сърбия Синиша Мали и министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто.

Белград и Будапеща ще координират позициите си и няма да оставят „неприятелското българско решение без съответния отговор“.

Премиерът Николай Денков оправда решението на парламента с обяснението, че България има право да налага такса върху вноса и транзита на руски газ.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Сърбия и Унгария: Няма да оставим този враждебен акт на България без отговор

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!