Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Narod.bg: Проверяват грабежа в МВР с новите паспорти за 400 милиона лева!

Грабежът с обществената поръчка в МВР за изработката на новите лични документи за 400 милиона лева е обект на проверка, научи Narod.bg. В края на май алармирахме за безобразията на съветника Благовест Кирилов, или както беше известен в МВР –  момчето с поршето за половин милион лева, в паспортния проект за 250 милиона лева. Според наши източници комисионната проекта, която изпълнителят бил заделил за едни други хора в едни други времена, вече отесняла на професионалиста в съветването.

За да покаже важността си в схемата с няколко хитри хода, започнати от неговия предшественик Петър Бакърджиев, съветникът Кирилов вдигнал бюджета на проекта до близо 400 милиона лева под предлог, чебила нужна индексация.

Освен това променил и изискванията към ИТ оборудването по такъв начин, че боклучавата техника за 869 990 лева, върната от ЕВН, да се окаже крайно необходима за паспортния проект на България, но вече на стойност от 5 319 750 лв.

Сигурно се питате как е възможно при наличието на толкова експерти в МВР да няма поне един, който да е против промените, узаконяващи зверската кражба?

Има, и то не е само един противник – според нашите източници част от документите по проекта са били писани под диктовката на съветника Кирилов, като над няколко от служителите на ИТ дирекцията на МВР – ДКИС, е било упражнено вербално насилие.

В крайна сметка момчето с поршето е хитрушко – не е сложило подписа си на нито един документ, свързан с вземането на решението за промяна, а тази отговорност се носи от редови служители с крехък управленски опит.

Възможно ли е съветникът Благовест Кирилов да е действал сам зад гърба на министър Иван Демерджиев?

Едва ли. Истината могат да установят единствено компетентните органи, които са намесени по един или друг начин, след като новият министър Калин Стоянов разпореди вътрешна проверка по скандалната схема. Защо обаче прокуратурата мълчи?

Лошото е, че проблемите не приключват с „усвояването“ на 4,5 млн. лева. У производителите на платформения софтуер, мрежовото оборудване и останалата част от ИТ оборудването са потънали други над 12 милиона.

В част строителство има „сгънати“ още поне 7 милиона лева. Ако си мислите че ОПГ-то спира до тук – лъжете се. Доставката на консумативи, необходими за издаването на документите, е за 10 години, колко милиона има тук? Писането на приложенията – трудно можем да оценим още колко пари ще влезнат в джоба на някой „държавник“, бил той съветник или министър.

Скъпа прокуратура, не ни благодарете, че Narod.bg свърши голяма част от работата, може смело да продължите напред.

Но нека оставим парите на страна и погледнем на проекта като важен компонент от дигитализацията на държавата. Опитът на основния изпълнител – фирма „Мюлбауер Ай Ди Сървисиз“, идва от държави като Гана, Ирак, Судан, Грузия и други подобни.

Във всяка една от тези държави фамилната компания „Мюлбауер“ разчита на локален играч, който да връща „ресто“ на правилните местни хора, както и да организира проекта, както намери за добре. За България, избора е паднал върху „Контрон“, бивша „C&T България“, чийто профил доскоро бе на продавач на медицинска техника.

Как МВР си избра толкова неподходящ основен изпълнител, който ползва още по-куц подизпълнител? Спят ли службите, в чиито ресор попада защитата на националната сигурност?

Представете си как биха гледали нашите западни партньори на нас, ако паспортната ни система работи от време на време с техника, която отсега става единствено за боклука? Шенген?!? Надали, завършва източникът на Narod.bg.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Само в Narod.bg: Проверяват грабежа в МВР с новите паспорти за 400 милиона лева! - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!