Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Искри във властта! Радев нарече Борисов "измислен генерал", а пагоните му - гавра

"Поне съм произвеждал истински генерали, а не измислени - от майор – генерал-майор, какъвто е случаят с някои лидери на партии. Такава гавра с пагона не съм си позволявал", ехидно коментира Радев

Напрежението между институциите не спира. Представителите на различните центрове на власт в държавата намират и най-малките поводи, за да се противопоставят един на друг и да дават крайно негативни оценки за действията на  опонентите.

Днес искри прелетяха между президента Румен Радев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов на тема кой е по-истинския генерал и кой е овладял службите.

Вчера бившият премиер призова държавния глава да каже какво са направили служебните правителства, освен да произвеждат генерали.

„Не помня друг да е давал повече средства за българската армия от нас, повишихме заплатите, договорихме F-16, ремонтирахме МиГ-овете и Су-тата. Сега договаряме Страйкърите. Питам какво се направи (Радев) освен производство на генерали в тези три години (на служебни кабинети)? Когато (Радев) излизаше и даваше оценка-  все едно не си управлявал години наред - какви пари се дадоха в бюджета, какво се купи? Какво се реформира?“, попита Борисов, явно ядосан на президента Радев.

Днес дойде и отговорът на държавния глава като за първи път Радев неглижира генералските пагони на Бойко Борисов.

"Поне съм произвеждал истински генерали, а не измислени - от майор – генерал-майор, какъвто е случаят с някои лидери на партии. Такава гавра с пагона не съм си позволявал", ехидно коментира Радев, цитиран от БГНЕС.

Президентът не пропусна да разкритикува и сегашната управляваща коалиция, както и неуспелият вот на недоверие вчера.

"Беше очевидно, че кабинетът няма да падне, защото користните интереси, които обвързват управляващите, са много по-силни от всички имитации на реформи и приоритети.

Кабинетът има не една, а две програми, обясни държавният глава.

Първата, официалната, като управленската програма на кабинета и законодателната програма на управляващото мнозинство се изпълнява със спорна ефективност и като количество, и като качество.

Защото тази програма е изцяло подчинена на втората - неявната програма, обявена в оня запис на Радостин Василев - програмата за превземане на кадровите лостове на властта и за захранването на "нашите" фирми.

И още по-тежко, добави Радев, най-жизненоважната част в тази неявна програма - това е ултиматумът за цялост на сглобката чрез опрощаване на старите грехове на коалиционните партньори и тяхното избелване.

"Всичко това се маскира зад едни шумни ежедневни клетви в евроатлантизъм, които всъщност възпрепятстват европейското развитие на България, защото непрекъснато генерират евроскептицизъм и осуетяват пълноценната ни европейска интеграция.

Явно това е решението от вчера на Народното събрание - ние да продължим да наблюдаваме, дори да се наслаждаваме на това майсторство на този грозен политически театър, отблъскващ здравомислещите хора", добави президентът.

Румен Радев обяви, че няма конфликт между него и правителството по отношение на службите. "Няма война, а дълбоко неразбиране. Дълбокото неразбиране е за задачите и функционалността на службите, тяхното взаимодействие с чуждестранните партньори и тук апелирам към много по-сериозно отношение към службите", допълни той.

Всички институции в България, ангажирани с националната сигурност, да осъзнават, че имаме нова ситуация. Съвременните конфликти показват, че има динамична промяна – в ползването на евтини, достъпни нови технологии, които създават асиметрично предимство, дават информационно превъзходство”, каза президентът Румен Радев пред ВМА, цитиран от НОВА. 

Върховният главнокомандващ изтъкна необходимостта армията ни да се въоръжи с евтини, но съвременни технологии – дронове, космически технологии. „Нужно е технологично и най-вече концептуално обновяване на въоръжените сили”, каза Радев.

Той обясни, че и в момента има военнослужещи по българската граница, които са в готовност да реагират при нарастване на миграционния натиск. Има ясни планове и координация между военното и вътрешното министерство, обясни той.

Радев изтъкна, че е създадена многоцелева група, която да разкрива и финансовите механизми на мигрантските центрове в други страни.

„Ескалацията на военните действия (в Израел) има потенциал от глобална дестабилизация и невиждана по мащабите си хуманитарна криза. Очакваме и от двете страни да осъзнаят отговорността си към живота на хиляди хора. Следва да има сдържаност, разум във взривоопасния регион на Близкия Изток, за да се избегне следваща ескалация, която може да има необратими последици. Важна е реакцията и на ООН, и на международната общност, изтъкна държавният глава.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Искри във властта! Радев нарече Борисов "измислен генерал", а пагоните му - гавра

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!