Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проектът bLion за 30 млрд. лв. или защо кабинетът затваря въглищните централи


Проектът BLion на енергийния министър Руемн Радев за водородна долина, източник: hydrogeneurope.eu

Кабинетът “Денков” целенасочено се стреми да затрие енергийния комплекс “Марица Изток”, за да изгради на неговото място водородна централа. Схемата е за 30 милиарда лева. Разкритието направи депутатът от ИТН Павела Митова по време на дебатите по вота на недоверие. Тя обясни, че става въпрос за проекта bLion на сегашния министър на енергетиката Румен Радев.

“Миньорите изхвърчат на улицата, всички ние отново плащаме солената сметка, а шепа тарикати ще станат милиардери”, заяви от парламентарната трибуна Павела Митова от ИТН.

BLion е проект за близо 30 милиарда лева, а реализацията му зависи само от едно нещо – Земята на “Мини Марица-изток”, която е 250 кв км. Затова “Продължаваме промяната” (ПП) правят всичко възможно да унищожат дружеството, колкото се може по-бързо”, заяви депутатката от ИТН. От парламентарната трибуна тя обясни, че целта на сегашните управляващи е да произвеждат 380 000 тона зелен водород на година, от който 180 000 т годишно да бъдат за износ. “За реализирането са необходими 15 млрд. евро. Проектът предвижда изграждането на 5.5 GWp (Гигават пико) солари до 2028 г. и удвояването им до 10 GWp до 2033 г. Това е лудост”, каза още Митова.

Тя обяви, че плановете на властта са следните: “Миньорите изхвърчат на улицата; всички централи минават на газ, всички ние отново плащаме солената сметка, а шепа тарикати ще станат милиардери. И целият проект е на кого? На Министър Румен Радев”, заяви депутатката от ИТН.

Тя разкри, че за първи път за проект BLion е дадена информация в националната пътна карта – Водородно бъдеще за България, разработена от Министерството на иновациите и растежа (МИР), докато министър е Даниел Лорер.

“На 30.03.2022 година, на семинар отново е представен проект BLion, като един от основните в България и най-голям в Европа. Представен е от германски политик и член на ЕП”, съобщи депутатката от ИТН.

През май 2022 година, сегашният министър на енергетиката, в качеството му на зам. председател на Асоциацията на Индустриалния капитал в България (АИКБ) е представил инвестиционния проект за 15 млрд. евро (BLion) пред германски бизнес, тогава като част от делегацията, придружаваща президента Румен Радев на посещението му в Берлин.

Същевременно към Министерството на иновациите и растежа (МИР) в средата на 2023 година, е подадено заявление за финансиране на малка водородна долина на територията на община Стара Загора – ZAHYR. На стр. 5 от документа е представено следното “ZAHYR е пилотен проект, който се разглежда като първа стъпка към широкомащабно внедряване на водородни технологии като реализация на по-големия проект BLion. Проектът BLion е определен като стратегически в проектите на териториалните планове за преход за региона на Стара Загора”. В последната версия на Териториалните планове за справедлив преход (ТПСП) на стр. 27, Стълб 1, т. 5 отново е посочено “Примерен интегриран широкомащабен проект по тази схема е проектното предложение на BLion за Зелена водородна долина, представено и обсъдено с Hydrogen Europe.”

“От всичко изброено може да се направи еднозначен извод, че терените на Енергиен комплекс “Марица Изток” са отредени за този проект и колкото по бързо се затвори комплекса, толкова по бързо ще започне реализацията. Един от основните проблеми при реализирането на такъв мащабен проект е наличието на голям воден ресурс. Ако се цели използването на водите от язовир Овчарица, то той е с много малък обем от 62 млн. м3, а също така е обявен за защитена зона в рамките на НАТУРА 2000. Не без значение е и цената на произвеждания водород, като в момента цената е Европа се движи между 4-8 евро за кг, която се явява изключително висока като стойност”, коментира Павела Митова.

Тя бе категорична, че зад плана за изграждане на проект BLion, “прозира тоталното безхаберие на тези които искат да затрият енергетиката на държавата”. “Всички тези действия и бездействия на управляващите, водят до не ефективно функциониране на системата и от нетен износител се превръщаме в нетен вносител”, предупреди депутатката от ИТН.

“Правилно ли разбрах? Този, който е министър на енергетиката, с неговата фирма, с негов проект за взимане на 30 млрд. лева от българите и за целта ще затрият Маришкия басейн, ще уволнят хората, а може и да пресушат 1-2 язовира”, попита председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

“Първият партньор за проекта на Румен Радев е “Загора Холдинг”, която пак е свързана с министър Румен Радев. Имам обосновано предположение, че г-н Асен Василев сменя в последния момент нашия уважаем колега Рибарски (б. р. според първоначалните планове на ПП Радослав Рибарски трябваше да оглави енергийното ведомство) с г-н Румен Радев точно по тази причина, за да се реализира проектът за водородната долина”, обясни Павела Митова.

Да строиш водородни централи в Маришкия басейн, които днес да заместят въглищните, е безумие, коментира енергийният експерт Явор Куюмджиев. Единственият известен на човечеството начин за производство на водород, е чрез електролиза. При нея се вкарва електричество и електроенергията се трансформира във водород и кислород. Но горивната ефективност на получения водород е около 40% от енергийната стойност на електричеството, което е вкарано за производството на този водород. Нали се сещате за цялата безсмислица. Вкарваш ток, за да произведеш водород, който има 40% ефективност, който да го изгориш, за да произведеш нов ток. Значи от един ток го превръщаш в друг ток с в пъти по-малка ефективност. Безумие, малоумщина, заяви експертът.

„Мини Марица Изток“ има запаси от над 2 милиарда тона въглища за следващите 70 г.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Проектът bLion за 30 млрд. лв. или защо кабинетът затваря въглищните централи

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!