Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Путин: Заради отказа от руски енергоресурси икономиката на Европа е близо до нулата, а промишленото производство е в отрицателната зона

Заради отказа от руски енергоресурси, икономиката на Европа е близо до нулата, а промишленото производство е в отрицателната зона. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на Руската енергийна седмица

Ето и акценти от речта му:

Световната икономика преминава към многополюсен модел с няколко центъра на растеж.

Мястото, ролята и значението на всяка държава се определят от това как тя възприема тези дълбоки, необратими процеси, доколко ефективно е в състояние да защити своя икономически, промишлен, технологичен и енергиен суверенитет и да преструктурира информационните, търговските и кооперативните връзки. В момента руската икономика преминава през такъв етап на структурна трансформация.

Европейските страни всъщност се отказаха от нашите енергийни ресурси, не напълно, но се опитват да го направят – да се откажат от нашите енергийни ресурси, които в продължение на много години осигуряваха икономическото и социалното благосъстояние на Европейския съюз. Разбира се, не на сто процента, но това беше сериозен, много сериозен елемент от това благосъстояние.

Бяха наложени ограничения върху банковото дело, товарните превози, застраховането и така наречените тавани на цените на нашия нефт и газ. Сега ще оставя настрана ефекта от тези решения върху самите европейски държави. Сега те плащат прекалено много за доставките на петрол, петролни продукти и газ. В резултат на това икономиката на ЕС е близо до нулата, а промишленото производство е в отрицателната зона от март тази година. Понякога ги гледаш и им се чудиш – какво правят там? Но това си е техен избор.

За Северен поток

Искам да бъда коректен, но ми се струва, че това е неразумно икономическо поведение. Сякаш умишлено вредят на германската икономика. Просто не разбирам защо е възможно да се доставя газ на Германия през територията на Украйна. А за „Северен поток 2“ те смятат, че не могат. Защо не може да се предложи на Полша да отвори „Ямал-Европа“? Просто не го разбирам.

Мога да си представя, ако кажат „затворете всичко, не вземайте нищо“. Добре, не го приемайт,е ще се справим с това. Но защо тук е добре, а там не е добре? Не разбирам. Вероятно никой не разбира. Мисля, че много неща, които се правят в германската икономика, не се разбират от много хора в самата Германия. Обемите са огромни. Защо се стига до такова състояние? Повтарям още веднъж: защо е възможно да се използва един път, а не друг? Това е глупост. Когато говоря с колегите си от Германия – все още имам контакти – те свиват рамене. Абсолютно непонятно е от какво се ръководи правителството.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Путин: Заради отказа от руски енергоресурси икономиката на Европа е близо до нулата

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!