Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Германски публицист и философ: ЕС върви към разпад, заради неолибералната си политика

Колосалното разширяване на ЕС, което сега достига 27 държави, парадоксално се оказа симптом на дезинтеграция. Това е така, защото съюзът не успя да развие собствена икономическа политика, политика за сигурност, културна политика и външна политика.“ Това казва в интервю за Известия германският философ и публицист Хауке Риц.

Хауке Риц, немски публицист и философ

Лишен от суверенитет, ЕС се приспособява към американския модел. Той пръв възприе американската икономическа философия – неолиберализма, и унищожи наследството на европейското работническо движение. Резултатът е увеличаване на бедността в Съюза„, казва той.

САЩ повлияха на политическите процеси в Европа по такъв начин, че разширяването взе превес над интеграцията. В интерес на един суверенен ЕС трябваше да бъде обратното. Първо членовете на съюза трябваше да разработят в обща външна политика и политика на сигурност и едва след това можеше да им се позволи да се разширяват„, категоричен е той.

По думите му, Украйна вероятно никога няма да стане член на ЕС. „Просто защото сега никой не знае дали съюзът ще съществува след пет или десет години. Ако ЕС оцелее, той вероятно ще се свие, а не ще се разшири“, обобщава Риц.

Отслабването на Европа в най-лошия случай може да доведе до формирането на двуполюсен, а не многополюсен свят„, заключва той.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Германски публицист и философ: ЕС върви към разпад, заради неолибералната си политика

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!