България и Румъния може да махнат контрола на общата граница, ако не бъдат приети в Шенген през декември


Снимка: БГНЕС

Lex.bg

България и Румъния обмислят вариант, при който дори и извън единното европейско пространство, граничният контрол между двете държави да отпадне, ако през декември не бъдат допуснати в Шенген.

Това стана ясно на срещата в Евксиноград между премиерите на България, Румъния и Гърция – Николай Денков, Марчел Чолаку и Кириакос Мицотакис, съобщи „24 часа“.

Те обаче изразиха увереност, че до този сценарий няма да се стигне, тъй като наложеното вето от Австрия за двете държави и на Нидерландия за България, ще отпаднат.

„Убеден съм, че Австрия и Нидерландия имат полза от влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство. И вече чувам нашите аргументи да се изтъкват и от политици от други държави в ЕС“, каза след разговорите Николай Денков и добави, че ще е много трудно да се защити позицията срещу влизането ни в Шенген.

„Този път трябва да има обсъждания по темата и ако Австрия продължи да налага вето, без да дава обяснения, ще обмислим съвместен отговор“, заяви премиерът на Румъния Марчел Чолаку, който е признал и за възможността за общи действия между двете държави с премахване на граничния контрол между тях. По този въпрос пък премиерът Денков заяви:  „Засега България е 100% фокусирана върху план А, който е приемане в Шенген през декември. След това ще мислим за план Б“.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис коментира, че страната му има собствен икономически интерес от приемането на България и Румъния в Шенген, тъй като в момента няма сухопътна граница в единното пространство.

„Ако искаме да имаме повече свързаност в Европа, това означава приемане на България и Румъния. Имаме интерес този въпрос да се реши“, подчерта Мицотакис.

Увереност, че проблемът с ветото на Австрия и Нидерландия ще бъде решен до края на годината изрази и вицепрезидентът на Европейската комисия Маргаритис Схинас, който също участва в срещата във Варна. Той подчерта, че присъединяването на България и Румъния към Шенген ще допринесе и за улесняване на бизнеса, а не само за по-сигурни граници. Схинас припомни, че останалите европейски държави са получили съдействието на България и Румъния за ускоряване на доставките през тяхна територия при затварянето заради пандемията от COVID през 2020 г.

„Европа повече не може да е разединена. Трябва да сме заедно и като политически послания, и като принципи“, подчерта Денков и добави, че ако се осъществят общите проекти между България, Румъния и Гърция, Балканите ще се превърнат във водещ регион в Европа.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: България и Румъния може да махнат контрола на общата граница, ако не бъдат приети в Шенген през декември - Lex.bg News

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!