Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Апартамент за 620 хиляди лв. свърза Цацаров с офшорка от Пандора на собствениците на ПИБ

Atanas Tchobanov

Случайност? Колко голяма е вероятността Сотир Цацаров да не знае чия собственост е фирмата, от която първо наема 159 кв.м. апартамент, а после го купува за 620 хиляди лева? Да не знае и до сега, че фирмата е свързана с офшорка от Досиетата Пандора” на собствениците на Първа инвестиционна банка Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев? Да не е проверил!? Да не е знаел, че фирмата инвеститор присъства в таен доклад на БНБ за трагичното състояние на ПИБ? Бихме го попитали, но се съмняваме отговорът му да ни удовлетвори, затова само отбелязваме, че такава вероятност все пак има. Фактите са прелюбопитни!

Бившият шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и бивш главен прокурор Сотир Цацаров, сега прокурор във Върховна касационна прокуратура (ВКП), е декларирал за 2022 г. две обстоятелства, които станаха повод да ги проверим. Те са видими в годишната му имуществена декларация № 4449/26.04.2023, подадена пред Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Проучване на BIRD в имотния и търговския регистри на Агенция по вписванията предизвика още повече съмнения.

Хазяи свързани с офшорка на собствениците на ПИБ

Прокурор Сотир Цацаров е наемал в София 159 кв.м. апартамент с паркомясто през 2022 г. за периода 03-09.2022 г. Цената на договора за наем с фирмата “Билто” ЕООД е 11 334 лв., или по около 1 620 лв. на месец. Това показва декларацията му в частта “Ползвано чуждо недвижимо имущество”.

След това, на 20.09.2022 г. Сотир Цацаров купува за 620 хиляди лв. 159 кв.м. апартамент с паркомясто. Апартаментът е в жилищен комплекс от затворен тип “София Ленд Резиденс”, находящ се в сърцето на София в “Борисовата градина”. Имотът е придобит с “кредит и спестявания”, а към него има и 83 кв.м. ид.ч. от парцел. Цацаров е платил 391 166 лв. собствени средства. Остатъкът от сумата в размер на 228 922.08 лв. е от банков кредит от ОББ, за което на същата дата има учредена ипотека.

Продавач на имота е фирмата “Билто – В29” ЕООД, еднолична собственост на “Билто Овърсийз Трейдинг” ЕООД, която пък до 2015 г. е била собственост на регистрираната на Британските Вирджински острови офшорка “Адорна мениджмънт лимитид” (Adorna Management Limited). Проучване на Биволъ през 2014 г. и документи от “Досиетата Пандора” през 2021 г. разкриват, че собствениците на Първа инвестиционна банка Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев са реални бенефициери на офшорки, получили над милиард кредити от банката. Една от тях е Adorna Management Limited.

Справка от Имотен регистър

Любопитен факт е това, че същият апартамент е внесен като апортна вноска в капитала на “Билто – В29” ЕООД. Имотът е бил оценен на 540 000 лв. през октомври 2020 г., съгласно изготвена експертна оценка. От описанието, достъпно публично в Търговски регистър се вижда, че съвпадат кадастралните идентификатори на апартамента и парцела и може да се прочете описанието на апартамента. В него четем: “апартамент… състоящ се от антре, коридор, дневна, кухня, спалня, детска стая, две бани, тоалетна, дрешник, и две тераси”. Дружеството продавач все още не е предприело стъпки да впише промяната и да извади продадения на Цацаров имот от капитала си. Освен това, от учредяването си фирмата не е подавала годишни финансови отчети в Търговски регистър. През 2021 г. единствено е подадена декларация, че дружеството не е осъществявало дейност.

Билто” става собственик на парцела, върху който през юни 2018 г. ще бъде завършен жилищния комплекс “София Ленд Резиденс” до някогашният увеселителен парк “София Ленд”, още през май 2007 г. Тогава, както информира Капитал, “Билто Овърсийз Трейдинг” придобива терена за сумата 25,4 млн. лв. от тогавашния собственик “Волф имобилиен”, компания на Румен Гайтански – Вълка.

В таен доклад на БНБ за трагичното състояние на ПИБ, който наскоро преизбраният за втори мандат управител на БНБ Димитър Радев укриваше, а Биволъ разкри през 2016 г., за “Билто Овърсийз Трейдинг” пише следното: 

“9. кредитите на Билто овърсийз трейдинг ООД ce отчитат от банката в две различни класификационни групи – „редовен” и „под наблюдение”

През 2015 “Билто Овърсийз Трейдинг”, докато дължи над 50 милиона лв. на ПИБ, е продадена за 5000 лв. на Людмил Бояджиев. Бояджиев е управител и на учредената през ноември 2020 г. фирма “Билто – В29” ЕООД, която продава апартамента на Цацаров.

Прокурорски чадър над Цеко и Ивайло

През ноември 2018 г. главният прокурор Сотир Цацаров се подигра с обществото и опъна чадър над собствениците на концесионера на ски-зона Банско “Юлен” АД. В свое участие в “Шоуто на Слави” той обеща, че прокуратурата ще разкрие името на реалния собственик. Това, разбира се, не се случи и говорителката на прокуратурата тогава се оправда с очаквана информация от Вирджинските острови за мажоритарния акционер в “Юлен” АД “Т.А.К. сървисиз лимитед”. Данните за собствеността декларирани тогава в българския Търговски регистър и водеха към кипърския безработен Георгиус Георгиу. Години по-късно, разкритията на “Досиетата Пандора” показаха еднозначно кой стои зад Георгиус Георгиу – действителните бенефициери са мажоритарните акционери в ПИБ – Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

Месец по-късно Цацаров разбира от медиите, че Марк Жирардели е станал мажоритарен собственик на “Юлен” АД.

През февруари 2019 г. прокурорска преписка № 14005/2018 на СГП, образувана по материали на ВКП (преписка № 3006/2018) по сигнал за нарушения на концесията в национален парк “Пирин” от “Юлен” АД, е била прекратена от прокурор Емил Петров – брат на Петьо Еврото.

В края на 2019 г. пък от публикация на “Свободна Европа” се разбира, че ръководената от Цацаров прокуратура в продължение на повече от година не е предприела никакви действия и не разследва нарушенията в концесията на ски-зона Банско.

Цацаров – милионер в имоти и спестявания

През юли 2022 г. Цацаров се разведе със съпругата си Меглена Цацарова “поради настъпило дълбоко и непоправимо разстройство на брака, по вина на Сотир Цацаров”. За решението на съда информира Медияпул. От него се разбира, че преди това Цацарови са сключили брачен договор за подялба на семейното имущество.

След подялбата на имуществото за Цацаров остава 85 кв.м. апартамент с гараж в “Манастирски ливади” в София, както и 56 кв.м. апартамент в Пловдив, който той продава. Така с новозакупения 159 кв.м. апартамент с паркомясто в София и спестяванията му, Цацаров притежава имущество за близо 1,2 милиона лв.

Сотир Цацаров се е разделил със скандалната вила в курорта Св. Константин, до Пещера, придобита на половин цена, с която попадна през 2019 г. в Апартаментгейт. Той вече не може да кани там приятеля си душеприказчик и негов свидетел по дело за клевета срещу бившия премиер Кирил Петков и да му разказва как е вдигнал кръвно. Вилата е останала за бившата съпруга на Цацаров. В края на март 2022 г. Цацаров заведе гражданско дело срещу тогавашния премиер, разкри в-к “Сега“.

Цацаров се е разделил и със скандалните овощни градини, закупени през 2008 г. на 120 пъти по-ниска “симулативна цена”, докато е шеф на съда в Пловдив. През 2012 г. Етичната комисия на ВСС си затвори очите за данъчните нарушения и избра Цацаров за главен прокурор.

Сотир Цацаров беше главен прокурор до декември 2019 г. Тогава Висшия съдебен съвет (ВСС) го освободи предсрочно след подадена оставка, за да бъде избран от Народното събрание за шеф на КПКОНПИ. Цацаров напусна предсрочно и КПКОНПИ с подадена оставка. Тогава ДАНС отне допуска му до секретна информация. От 1 март 2022 г. Цацаров е възстановен като прокурор във ВКП.

В друга наша предишна публикация информирахме за новите имуществени декларации на вече отстранения от длъжност главен прокурор Иван Гешев и бившите му заместници, които декларират нови сметки и имоти за милиони и в чужбина.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Апартамент за 620 хиляди лв. свърза Цацаров с офшорка от Пандора на собствениците на ПИБ - BIRD

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!