Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Газопровод в Балтийско море е спрян заради теч на газ


77-километровият тръбопровод Balticconnector (в жълто) между Инкоо във Финландия и Палдиски в Естония, карта: ЕК

Подводен газопровод, свързващ Финландия и Естония, беше спрян рано в неделя след необичаен спад на налягането, вероятно причинен от теч, съобщиха финландската газова система Gasgrid и естонският оператор Elering.

Gasgrid уточни, че причината все още не е известна, но засега доставките на газ са стабилни.

„Изобщо не искам да спекулирам за причината за изтичането“, коментира пред Ройтерс изпълнителният директор на Gasgrid Яне Гронлунд.

Той заяви, че тръбопроводът, който може да пренася газ и в двете посоки в зависимост от търсенето, е транспортирал около 30 гигаватчаса газ всеки ден от Финландия до Естония преди повредата.

Gasgrid също обяви, че газът „засега е осигурен чрез плаващия терминал за втечнен газ Инкоо“.

„Необичайният спад на налягането беше забелязан за първи път малко преди 2 сутринта местно време (23:00 GMT)“, съобщи финландската компания на уебсайта си.

77-километровият тръбопровод Balticconnector между Инкоо във Финландия и Палдиски в Естония пресича Финския залив, ръкав на Балтийско море, който се простира на изток в руски води и завършва на пристанището на Санкт Петербург.

Газопроводът започна своята търговска дейност в началото на 2020 г.

Elering посочи, че евентуален недостиг на доставки ще бъде компенсиран от газ от Латвия.

През септември миналата година газопроводите „Северен поток“, транспортиращи газ между Русия и Германия в Балтийско море, бяха засегнати от подводни експлозии, които доведоха до четири теча.

През февруари aмериканският журналист Сиймур Херш цитира анонимни източници от разузнавателната общност в разследването си, споре които президентът на САЩ Джо Байдън е наредил на ЦРУ да взривят газопроводите. Според Хърш операцията е проведена съвместно с норвежките военноморски сили, а учение на НАТО в региона е използвано като прикритие. Вашингтон отрече да има каквато и да е роля в саботажа.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Газопровод в Балтийско море е спрян заради теч на газ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!