Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Германските партии са изправени пред разплата с избирателите, а по "Зелените" хвърчат яйца

Автор: Файненшъл таймс

"Зелените" в Бавария знаеха, че обществените настроения стават враждебни. Но те никога не са очаквали, че някой ще започне да хвърля камъни по тях, пише в. "Файненшъл Таймс".

ЗАД ЕКОЛОГИЗМА СТОИ КОМУНИЗМА

По време на събитие в Ной-Улм миналия месец един от тях едва не удари Катарина Шулце, главния кандидат на "Зелените". За нея това беше върхът на предизборната кампания в южната германска провинция, в която активисти на "Зелените" бяха редовно оплювани, обиждани и заплашвани. "Проблемът е, че нашите политически съперници наливат масло в огъня и това подклажда тази негативна атмосфера", каза тя.

Полицията спря протест в подкрепа на енергетиците и миньорите и арестува един от организаторите

Бавария и съседната провинция Хесен отиват до урните в неделя на избори, които се разглеждат като референдум за правителството на канцлера Олаф Шолц. И трите партии от неговата коалиция - социалдемократите, зелените и либералите - се сринаха в социологическите проучвания през последните месеци, тъй като избирателите ги обвиняват за рецесията, инфлацията и високите цени на енергията.

Но както показа кампанията в Бавария, именно "Зелените" се превръщат в любим обект за бой на германската общественост. И те имат белези, за да го докажат.

Наричат ги "унищожители на гори", защото подкрепят вятърните паркове, и "подстрекатели към война", защото подкрепят Украйна. На едно от събитията на "Зелените" миналия месец в Харт, в югоизточна Бавария, мъж раздаде домати, яйца и камъни, които да хвърлят по ораторите.

Хуберт Айвангер, лидер на десните Свободни избиратели, казва, че това е типично за грубата политика на Бавария, която се води в бирени палатки. "Северна Германия е по-прилична от Бавария", казва той. "Ако искаш да спечелиш точки в бирената палатка, не можеш да четеш лекции като в горния курс на девическо училище".

Снимка: БТА/AP

Така или иначе, добавя Айвангер, "Зелените" сами са виновни за тази враждебност. В крайна сметка именно контролираното от "Зелените" министерство на икономиката в Берлин прокара тази година крайно непопулярния закон за постепенното премахване на газовите котли и замяната им с термопомпи. "Дори половината от избирателите на "Зелените" бяха против [него] и правителството все пак го прие", казва той.

Но Шулце заяви, че враждебността към "Зелените" се подхранва и от "целенасочена кампания за дезинформация", особено по отношение на закона за бойлерите. Маркус Зьодер, министър-председателят на провинцията, твърдеше, че една нова термопомпа струва умопомрачителните 300 000 евро: в действителност цената й е 11 000-25 000 евро.

Всъщност Зьодер, лидер на консервативния Християнсоциален съюз (ХСС), превърна ощетяването на "Зелените" в лайтмотив на кампанията си. Политикът, който някога флиртуваше с екопартията, сега я обвинява в липса на "баварски ген".

По време на събитие в Клостер Андекс край Мюнхен миналата седмица Зьодер обвини "Зелените" в "идеологически двойни стандарти" заради отказа им да удължат живота на последните три атомни електроцентрали в Германия в разгара на енергийната криза и осъди закона за термопомпите като "намеса в правото на собственост на хората".

"Зелените правят политики с лост", заяви Мартин Хубер, генерален секретар на ХСС. "Те са толкова идеологически настроени, че не ги интересува дали обществото приема това, което предлагат".

Стратегията на Зьодер отразява промяната в германската политика. На държавните избори в центъра на вниманието традиционно бяха регионални въпроси - като образование, полиция и транспорт. Но след началото на войната на Русия срещу Украйна и предизвиканата от нея криза с разходите за живот това се променя.

"Повече от всякога избирателите използват регионалните избори, за да дадат оценка на федералното правителство", казва Щефан Корнелиус, политически редактор на базирания в Мюнхен вестник "Зюддойче Цайтунг". Зьодер се е възползвал от тази възможност. "Това му позволява да се представи като лидер на опозицията срещу Берлин."

Но за лидера на Бавария не всичко е било просто плаване. През лятото коалиционните му партньори, Свободните избиратели, затънаха в противоречия, когато "Зюддойче" разкри, че Хуберт Айвангер като ученик е притежавал антисемитски памфлет.

Снимка: БТА/AP

Айвангер, който е и вицепремиер на Бавария, обвини медиите в "клеветническа кампания". Но Зьодер беше подложен на силен натиск да го уволни. В крайна сметка обаче той реши да го задържи на поста си, настоя, че ще продължи съюза си със Свободните избиратели и след изборите и изключи възможността да се обвърже със "Зелените".

Шулце заяви, че случаят с Айвангер е емблематичен за "изместването надясно" в Бавария, където трите основни десни и дясноцентристки партии - ХСС, Свободните избиратели и Алтернатива за Германия - имат общо 66% от гласовете.

Няма съмнение обаче, че реторичните атаки на ХСС срещу "Зелените" - необоснованите твърдения, че те искат да принудят германците да станат вегани и да използват неутрален по отношение на пола език - попадат на благодатна почва.

В Клостер Андекс Зьодер си спечели бурен смях, когато осмя външния министър на "Зелените" Аналена Баербок и неотдавнашното ѝ пътуване до Монголия.

"Тръгнала е през монголската степ, намерила една юрта... и разказала на стопанката, която била заета с децата си, със стадото си и с други неща, всичко за феминистката си външна политика в Берлин", каза той. Според него германските лидери трябва да "защитават германските интереси", а не да се "опитват да обърнат света".

Снимка: БТА/АР

Множеството в Клостер Андекс аплодираше Зьодер до небесата. Ани, 55-годишна местна жителка, която хапва кренвирш, казва, че е с него по въпроса за закона за отоплението. "Къщата на родителите ми е с нафтов котел - сега ще трябва ли да го изтръгна?", пита тя. "Спазването на закона ще ми струва цяло състояние."

"Зелените" признават, че са изправени пред трудна битка в Бавария. Понастоящем те имат 15 % в социологическите проучвания, което е спад спрямо 17,6 % на последните избори в провинцията през 2018 г. Междувременно ХСС е с 36 процента.

Но Катарина Шулце отбелязва, че преди 2018 г. "Зелените" са се задържали на нива от около 5-9 процента, а през последните години са достигали до 20 процента. "Ние все още имаме силна база в Бавария. Най-доброто тепърва предстои", казва тя.

Предварителните проучвания предвиждат следните резултати: ХСС - 37%, Свободните избиратели - коалиционният им партньор досега (15%) "Зелени" (16 %), АзГ (14) и СДПГ на канцлера Шолц (9). Според проучването коалиционният партньор във федералното правителство в Берлин - свободните демократи (СвДП) не влиза в местния парламент - 3%.

Източник: dnes.dir.bg

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Германските партии са изправени пред разплата с избирателите, а по "Зелените" хвърчат яйца | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!