Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Скандал: Здравният министър Христо Хинков готви зверска чистка! Целта – всички сделки да минават през „наши фирми“ (АУДИО)

Narod.bg

Христо Хинков готви тотална чистка в Министерството на здравеопазването, разкри информатор на Narod.bg от кръга около ПП-тата. Целта на метлата е пълно овладяване на ведомството, което само тази година ще разпредели над 1 милиард лева, така че финансовият поток да бъде насочен към правилните фирми от обръча псевдо „промяната“. Както първи разкрихме, в Министерството на здравеопзването вече се говори за комисионери около Христо Хинков, което е работа на заспалата прокуратура да разнищи детайлно.

Припомняме, че над 9 млрд. лв. са заложените средства за здравеопазване за 2023 г. Сред основните политики, които ще се развиват са спешната помощ, мотивиране на персонала, финансова устойчивост, е-здравеопазването и т.н.

На 8.4 млрд. лв. са възлизали средствата, които държавата и касата са дали за здравеопазване през 2022 г., като в тях не влизат парите от еврофондовете. За тази година те са разчетени на 9.044 млрд. лв. с прогноза през 2025 г. да стигнат 10.624 млрд. лв. Това представлява над 5% от БВП.

Основната част от тези средства – 7 млрд. за тази година, са по бюджета на здравната каса, а само Здравното министерство на Христо Хинков ще получи до 1.008 млрд., които трябва да захранят „правилните“ бизнесмени чрез обществени поръчки.

Не е тайна, че бившият директор на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) и настоящ здравен министър сред споменатите имена в оповестения запис от заседанието на Националния съвет на „“Продължаваме промяната“, осветлил истината за шмекерите от Харвард.

Съвсем оправдано във фейсбук бившият здравен министър Костадин Ангелов обвини Хинков, че се готви „да разчисти“ министерството. В отговор психиатърът несвързано отвърна, че е имал претенции единствено да назначи „свои“ заместник-министри.

„Единственият въпрос, който ми зададе проф. Хинков, беше дали ще има свободата да разчисти министерството. Така че от тази гледна точка не би трябвало да има проблем с него. Аз, разбира се, имам леки притеснения като ги разчисти какво друго ще сложи, но това няма как да го решим днес. Така че той ще иска да разчиства, това му беше условие да се включи”, се чува в записа от устата на премиера Николай Денков.

По този повод самият Хинков призна, че честен и неопетнен човек няма как да се захване с политика. Дали това е признание, че самият той е компрометиран? Преценете сами:

„Опитните и неопетнени хора не искат да се занимават с политика. Не им се скача в студената вода“, призна Хинков в коментар на темата за чистката и събирането на собствен екип в министерството.

ВИЗИТКА:

Проф. д-р Христо Хинков е министър на здравеопазването в правителството на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Той е психиатър по специалност, започнал е трудовия си път като участъков лекар в Ботевград, работи в психиатричната болница в Нови Искър, където придобива специалност, бил е научен сътрудник в първа психиатрична клиника на Медицинска академия и консултант психиатър в Институт за спешна помощ „Пирогов“.

През 1997-1999 г. е назначен в Министерството на здравеопазването като началник отдел проекти, а от 1999-2001 заема поста на заместник-директор на здравната каса. От 2001 г. работи в Националния център по обществено здраве и анализи и е назначен за негов директор през 2014 г.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Скандал в Narod.bg: Здравният министър Христо Хинков готви зверска чистка! Целта – всички сделки да минават през „наши фирми“ (АУДИО) - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!