Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ останаха с петрол само за 17 дни в стратегическия си резерв


Източник: Ройтерс

Аварийните запаси от петрол в САЩ се сринаха до 40-годишно дъно. Свиващият се стратегически петролен резерв ограничава способността на Вашингтон да предпази потребителите от последиците от агресивното намаляване на доставките от страна на Саудитска Арабия, според Goldman Sachs.

Към 29 септември стратегическият петролен резерв на САЩ има 351,280  барела, които ще стигнат само за 17 дни, изчисли Ройтерс, като цитира данни на американското министерството на енергетиката.

„На този етап енергийната политика на САЩ има по-малко останали куршуми. Тя има по-малко лостове, останали в нейния инструментариум за политиката“, казва Даан Струйвен, ръководител на петролните изследвания в Goldman Sachs в интервю за CNN.

Това е една от причините, поради които Goldman Sachs очаква цените на петрола да останат високи, средно 100 долара за барел през следващата година. Скъпият петрол би повишил вече високите цени на бензиностанцията, влошавайки инфлацията и потенциално влияейки на надпреварата за Белия дом през 2024 г.

За да смекчи удара от войната в Украйна и наложените санкции на руския петрол, администрацията на Байдън освободи огромни количества петрол от американския стратегически резерв. Това са подземни резервоари за съхранение по крайбрежието на Персийския залив, които съдържат петрол за САЩ.

Според анализаторите тази стратегия е помогнала за смекчаване на удара върху потребителите, тъй като цените на бензина паднаха, след като достигнаха 5,02 долара за галон през юни 2022 г. 1 галон се равнява на 3,7 литра, т.е. 1,3 долара за литър.

В резултат на тази политиката стратегическият  резерв, който действа като фонд за черни дни и който президентите могат да използват по време на война или природно бедствие, е намалял с около 270 милиона барела през последните две години до най-ниското ниво от август 1983 г. насам.

Министерството на енергетиката вече беше принудено да се откаже от плановете си за закупуване на петрол, за да напълни изчерпаните запаси заради високите цени.

Цените на петрола достигнаха 10-месечен връх този месец, след като Саудитска Арабия и Русия се разбраха да удължат съкращенията на доставките си. Това от своя страна доведе до покачване на цените на бензина в САЩ до близо 4 долара за галон (1,08 долара за литър) в национален мащаб.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: САЩ останаха с петрол само за 17 дни в стратегическия си резерв

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!