Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сайтът на НАТО публикува призив за подготовка за ядрена война в Европа


Компютърна симулация на ядрена война, източник: Future of Life Institute

НАТО публикува статия, която призовава блока да се бие и да спечели ограничена ядрена война срещу Русия. В публикацията на сайта на алианса пише още, че ако САЩ и Китай се сблъскат за Тайван, вероятно ще последва пълномащабна война в Европа.

Статията е написана от Грегъри Уивър, който е служил като главен съветник по ядрената и противоракетната отбрана на Съвета на началник-щабовете на САЩ.

Уивър твърди, че противно на дългогодишната ядрена доктрина на Москва, Русия може да използва тактически ядрени оръжия или за да предотврати поражение на бойното поле, или за да спечели бърза победа в конвенционален конфликт, като този в Украйна.

При такъв сценарий руското военно ръководство би предположило, че Западът няма да отговори от страх, че ситуацията ще „ескалира неконтролируемо до широкомащабна размяна между САЩ и Русия“.

Вместо да се страхува от ядрена война, според Уивър, Западът трябва да се подготви за нея. НАТО трябва да оборудва своите изтребители и подводници с тактически ядрени оръжия, за да възпре тактически руски удар и „да убеди руското ръководство, че НАТО е напълно готова да се противопостави на ограниченото първо използване на ядрено оръжие с наши собствени ефективни ядрени отговори“.

Руската ядрена доктрина позволява използването на ядрени оръжия в случай на първи ядрен удар върху нейната територия или инфраструктура, или ако съществуването на руската държава е застрашено от ядрени или конвенционални оръжия.

Въпреки това Уивър твърди, че Русия може да започне нападение срещу държави от НАТО в Европа, ако САЩ са заети в битка с Китай за Тайван, сценарий, който той разглежда като възможен.

За да се противопостави на това, той препоръчва на НАТО да премести „по-дълбоки способности за прецизни удари“ в Европа, да формира „няколко модерни бронирани дивизии“ в балтийските държави и Източна Европа, и да притисне европейските страни-членки да „предоставят повече конвенционални способности“, докато САЩ им изпращат тактически ядрени оръжия.

Уивър подминава последствията, които ядрената война би причинила на европейските страни, където ще се води такъв конфликт.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Сайтът на НАТО публикува призив за подготовка за ядрена война в Европа

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!