Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мюсюлманите в Белгия са против задължителното сексуално образование, което насажда джендър идеология сред децата

Ислямски организации в Белгия сезират Конституционния съд на страната заради задължителното сексуално образование в училищата, съобщава БТА. То се сблъска с яростна съпротива от религиозни групи, както и от консервативни семейства във Валония. Противниците се оплакват, че то ще въведе понятията джендър и сексуална идентичност на децата твърде рано. Те настояват, че семействата трябва да обсъждат тези теми с децата си. Редица училища около Шарльороа бяха обект на умишлени палежи от началото на септември, пише белгийският сайт brusselstimes.com.

Няколко ислямски организации и координационният съвет на ислямските институции в Белгия ще подадат жалби до Конституционния съд на страната срещу пакета от образователни мерки, отнасящи се до задължителното сексуално образование на подрастващите. Те смятат, че няколко нормативни разпоредби са противоконституционни, предаде белгийската новинарска агенция Белга.

Протестите и палежите на училища бяха често срещано явление през последните седмици, след като пакетът бе добавен към учебната програма за четвърти и шести клас. Указът на правителството, който изисква четири часа сексуално образование във френскоезичните училища, бе посрещнат с насилие и презрение от някои общности.

Седем асоциации, сред които "Диянет" и Белгийската федерация на мюсюлманите, вече обжалваха прилагането на този образователен пакет. Преди това те също бяха заявили, че се противопоставят на одобрението на указа.

"Няколко разпоредби на указа са много съмнителни", каза Кюршат Билге, адвокат на институциите, членуващи в координационния съвет на ислямските институции. Той отказа да предостави подробности относно основанията и аргументите на жалбата преди тя да бъде подадена през октомври.

В съобщение за медиите Координационният съвет на ислямските институции в Белгия също така заявява, че "осъжда актовете на насилие и вандализъм срещу училища, които последваха приемането на указа". Няколко училища в района на Шарлероа бяха засегнати от палежи през изминалия месец.

Според декларация за мисията на пакета от образователни мерки отнасящи се до задължителното сексуално образование на подрастващите, тази инициатива има за цел да подкрепя децата и юношите в развитието на техния сексуален живот, за да им се помогне да се превърнат в пълноценни възрастни граждани.

Присъствието на пакета в училищата дава възможност на всяко дете и младеж да получи достъп до надеждна, пълна и съобразена с възрастта информация, твърдят инициаторите.

Детският психиатър Софи Дешен заяви обаче пред RTL, че някои от темите могат да бъдат вредни за децата. Тя обясни, че според новата програма петгодишни деца ще учат за полова идентичност, а от деветгодишна възраст се въвеждат теми, свързани с транссексуалността и смяната на пола. Дешен предупреди, че тези теми могат да бъдат потенциално „травмиращи“ за децата в тази ранна възраст.

Други теми, които разгневиха родителите, са дискусиите за наличието на множество партньори, секстинг и голото тяло, добавя brusselstimes.com.

Източник: brusselstimes.com, БТА

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Мюсюлманите в Белгия са против задължителното сексуално образование, което насажда джендър идеология сред децата | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!