Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Денков към протестиращите: Няма да изтеглим плановете! Правителството няма да отстъпи! Обезщетението от 36 заплати не е сигурно... Асен Василев към миньорите: Професията ви е със затихващи функции!


Днес.dir.bg

Териториалните планове за справедлив преход на Стара Загора, Кюстендил и Перник няма да бъдат изтеглени.

Обезщетението от 36 заплати на всеки служител от въглищните централи, който иска да напусне работа, не е сигурно.

Дълго отлаганата задача за зелен преход трябва да се свърши и правителството няма да отстъпи.

За да има съгласие, трябва да има разговор – не с мегафони, а на маса. Затова поканихме синдикатите. Те отказват да дойдат. Така няма да решим проблемите. 

Това обяви премиерът Николай Денков, след като пропадна срещата със синдикатите по отношение на протестите на енергетиците и миньорите.

Асен Василев към миньорите: Професията ви е със затихващи функции!

Хората, които работят в мините и ТЕЦ-овете трябва да знаят, че тяхната професия има бъдеще до 2038 г. и е със затихващи функции. Така финансовият министър Асен Василев се обърна към миньорите от студиото на „120 минути“ по bTV.

„Това, което бих им казал е, че това, което е било до момента, няма как да продължи, и не защото правителството, а пазарът налага ограничения“, заяви той.

„Няма как токът да е конкурентоспособен, той би бил ако е студено и няма други производства. Тяхната професия има бъдеще до 2038 г. със затихващи функции и че трябва да започнем един плавен преход паралелно с това, а не да чакаме до последния момент и да си мислим, че с магическа пръчка от днес за утре всичко ще стане“, обясни още Василев.

Загубилите работните си места ще бъдат обезщетени, обясни Асен Василев. Той обясни, че никой няма да направи перфектна програма, но е важно да има няколко стълба и обобщи какви трябва да са те:

Ако си загубиш работата – трябва да имаш социален пакет да си стъпиш на краката. Това се случва в Европа. Там е 24 заплати при нас се договарят 36.

Стара Загора не е район, където няма чуждестранни инвестиции или пътища. Той е регион, който се развива много добре, както и Пловдив. Видя се, че има и инвеститорски интерес за няколко милиарда именно в Стара Загора, подчерта Василев. Той напомни, че на американските централи им изтича договорът през 2024 г. и 2026 г. 

Почти сигурно е, че след като изтекат договорите за изкупуване, или ще намалят драматично, или ще затворят така или иначе, продължи той.

Работата е тежка и се дават високи заплати. Но това, което става в момента, е с цената на въглеродните емисии. Държавата може да направи, и затова са плановете за справедлив преход, ПВУ и др., да се насочат 4 млрд. лв. в следващите 4-5 г., които да влязат в регионите и хората да могат да си намерят достатъчно добра работа, каза Василев.

Голяма част от тези хора ще продължат да работят, защото даже в деня, в който мината произведе последния си тон въглища, имаме поне 10 г. работа, за да се реконструира мястото. Това го знаят миньорите. Проблемът не е, че тези неща не се знаят. Проблемът е, че има една група политици, които в момента подстрекават протеста и лъжат хората, че това, което е било досега, може да продължи. Този разговор аз лично съм го имал с миньорите 2021 г. Той беше много тежък. То се видя. Ето, никой тази година не е ограничавал пазара, но той падна, посочи Василев.

Правителството е насреща. Това не е нова информация, не са нови решения, настоя финансовият министър. 

Това, което виждаме, може би се случва в комичните опери - всеки герой се опитва да покаже колко е важен, коментира той споровете в парламента.

Мен ме интересува прието ли е законодателството, случват ли се нещата, по които сме се съгласили. Всички закони за еврозоната са приети, изпълнили сме си задълженията, допълни Василев.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Денков към протестиращите: Няма да изтеглим плановете, те не предвиждат затваряне на мини и централи

Василев към миньорите и работещите в ТЕЦ-овете: Професиите ви са със затихващи функции | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!