Откъде ще внасяме ток, като затворим ТЕЦ-овете? Съседите ни са в дефицит

Борислав Баев, доктор по икономика на ядрената енергетика: Няма откъде да внасяме електроенергия след затварянето на централите

Продължава просташкият цинизъм на група енергийни „експерти“, които буквално се подиграват със значението на въглищните централи от Маришкия басейн за мощностия баланс на страната. Този път налудничавата теза е, че нямало драма, само сме щели да внасяме ток – голяма работа. Откъде? На графиката виждате електроенергийните потоци в ЕС за 2022 г. по търговски сделки. Единствената страна, нетен износител на електроенергия в нашия регион, е България. За 2022 г. сме изнесли 12,1 TWh електроенергия. Румъния е в дефицит (-1,2TWh), Сърбия е в дефицит (-2,8TWh), Северна Македония е в дефицит (-1,4TWh), Гърция е в дефицит (-3,3TWh).

Откъде ще се внесе тази електроенергия, драги енергийни експери?

Има и друг ключов момент. Тук говорим за енергийната сигурност на страната. Брутното електропроизводство само от „ТЕЦ Марица изток 2“ за 2022 г. възлиза на 9 665 636 MWh. Общо всички ТЕЦ са произвели 26 463 339 MWh през миналата година. Това са 52,3% от цялото електропроизводство в България!

Абсолютно неконструктивно е да изпадаме в енергиен трибализъм. Разбираемо е, че дадени групи черпят ползи от това, но на карта е заложено енергийното бъдеще на България. Загубим ли топлоелектрическите централи, губим не само мощностния баланс, ние губим цялата енергетика.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Откъде ще внасяме ток, като затворим ТЕЦ-овете? Съседите ни са в дефицит

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!