Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Горивото в САЩ поскъпна след като Русия забрани износа на горива

Ограничаването на износа на петрол от страна на Русия и Саудитска Арабия доведе до увеличаване на цената на бензина и дизела в САЩ. Ситуацията се утежнява и от наложената от Москва забрана за износ на горива, пише „РИА Новости“.

Изданието припомня, че до края на 2023 г. Саудитска Арабия удължи намаляването на добива на петрол с 1 млн. барела на ден, а Русия – с 300 хил. барела. Освен това агенцията отбелязва, че ОПЕК+ прогнозира за глобален дневен дефицит от 3,3 млн. барела още през четвъртото тримесечие, а цената на петрола сорт Брент се движи към границата от 100 долара.

В същото време, както се посочва в материала, в САЩ, независимо от факта, че страната е най-големият производител на петрол, от края на 2019 г. капацитетът на рафинериите е намалял с 900 хил. барела на ден. Ситуацията в Щатите се е влошила и поради решението на Руската федерация да ограничи за неопределено време износа на горива, за да стабилизира вътрешния пазар.

На този фон САЩ изразиха мрачни икономически прогнози. По-специално ръководителят на най-голямата компания за добив на шистов петрол в страната Continental Resources – Дъг Лолер не изключи покачване на котировките до 120 и дори 150 долара за барел. В същото време повишаването на цените на бензина се отразява на рейтинга на президента на САЩ Джо Байдън, което поставя под заплаха преизбирането му.

Агенцията се позовава на публикация на The Hill, в която се отбелязва, че именно цените на бензина влияят най-много на мнението на гражданите, тъй като когато Байдън встъпи в длъжност, първоначално цената му беше 2,39 долара за галон (около 0,63 долара / 1,17 лв за литър), а сега цените са се увеличили с 60%. По данни на РИА Новости галон (3,79 литра) дизелово гориво в страната сега струва 4,58 долара (около 1,21 долара / 2,23 лв за литър), докато преди месец цената е била 4,34 долара (около 0,88 долара / 1,63 лв за литър).

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Горивото в САЩ поскъпна след като Русия забрани износа на горива

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!