Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тагарев: „Гарантираме нашата собствена сигурност, когато помагаме на Украйна.“



Тагарев подготвя: Информиран съм, че има предпоставки за инциденти в Черно море

„Гарантираме нашата собствена сигурност, когато помагаме на Украйна.“ Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналисти, предава БТА. Той участва в Годишната конференция на министъра на външните работи с ръководителите на задграничните представителства на България, която се провежда в Резиденция „Бояна“. „Дори минимално да помогнем на Украйна“, това си струва, допълни министърът и бивш съветник на Министерството на отбраната на Украйна в годините между 2005 и 2011 г.

Парламентът реши по-рано тази седмица България да предостави допълнителна военна помощ на Украйна, която включва неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р, в управление на Министерството на отбраната, и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие c калибър 5.56×45 мм, с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи.

Решението бе гласувано по време на закрито заседание тази седмица. Вносители на проекта за решение са Бойко Борисов и Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС, Христо Иванов, Ивайло Мирчев и Кирил Петков от ПП-ДБ и Делян Пеевски от ДПС.

Попитан за сигурността в Черно море министър Тагарев заяви, че е информиран, че има предпоставки за инциденти. „Руски кораби шетат из нашата изключителна икономическа зона, предприемат провокативни и силови действия спрямо търговски кораби на други страни. Всичко това носи рискове за нашата сигурност“, посочи той.

„По думите му все още важи обявата за тяхното присъствие за учение. Няма такова учение, това е просто повод, който Русия използва, и привидно провеждайки учение, тя се опитва да блокира износа на украинско зърно“, коментира Тагарев.

Относно проекта с бойна машина на пехотата Тагарев посочи, че има предвидено солидно индустриално участие в реализирането на този проект. Той призова първо да бъдат информирани депутатите. „Министерският съвет, Министерството на отбраната, всички екипи преди това работиха много сериозно, бързо взехме решенията. Чакаме Народното събрание да реши за този проект“, обясни министърът.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Като помагаме на Украйна сме се пазели, обясни Тагарев

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!