131 украинци, служили в нацистка дивизия на Вафен СС, са наградени с почетни медали в Канада (ДОКУМЕНТИ)


Зеленски, Трюдо и канадският парламент аплодират бурно Ярослав Хунка, служил в украинска дивизия на нацистите от Вафен СС, снимки: Twitter

Украинският нацист Ярослав Хунка, който беше почетен с бурни овации и ставане на крака от канадския парламент като „герой на Украйна“ и „герой на Канада“ след речта на Зеленски, не е единственият украинец, служил на Вафен СС и получил почести в Канада. Общо 131 украинци, воювали на страната на нацистите, сред които и Хунка, са наградени с почетни медали в Канада.

Плащаме 70% от разходите на правителството на Зеленски, след като дългът на Украйна достигна нов връх

Всички те са служили в Първа украинска дивизия, известна още като Първа галисианска дивизия на Вафен-СС (14-та дивизия на Вафен СС), доброволческа част, която е била под командването на нацистите. Тя е отговорна за кланетата на евреи, поляци и руснаци по време на Втората световна война. След края на войната те бягат в Канада, където по-късно получават почетни медали, разкриват документи, публикувани в украинска електронна библиотека diasporiana.org.ua.

Скандалът с отдадената почит на украински нацист от канадския парламент предизвика бурна реакция сред еврейски организации по света, както и в Полша и Русия. Полша дори поиска екстрадиция на Хунка от Канада, за да бъде разследван за военни престъпления срещу поляци. След фрапиращия гаф председателят на Канадския парламент подаде оставка, а премиерът Джъстин Трюдо след няколко дни се извини, че е отдал почит на нацист, като не забрави да призове „да не се поддаваме на руската пропаганда“.

Според документите Хунка и още 130 украински нацисти са получили почетни медали от Украинско-канадския конгрес през 2007 г. На събитието е присъствал украинският посланик в Канада, който е произнесъл реч.

Преди това, през 2003 г., Ярослав Хунка представлява същия Украинско-канадски конгрес на 8-ия световен украински конгрес в Киев. От 1989 г. той често посещава Украйна и дори се кандидатира за депутат във Върховната Рада (парламента на Украйна) през 1994 г.

През 2004 г. е обявен за почетен гражданин на Бережани. Степан Бандера и Роман Шухевич получават същата чест през 2011 г.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: 131 украинци, служили в нацистка дивизия на Вафен СС, са наградени с почетни медали в Канада (ДОКУМЕНТИ)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!