Димитър Стоянов: Нито парче от ракета не трябва да излиза от Българската армия! Решението на НС е скандално

Нито парче не трябва да излиза от армията ни, заяви секретарят по отбрана на президента по повод вчерашното решение на парламента за ракетите С-300. „Това е отворено решение, което пoзволява на изпълнителната власт да предостави до 100% от ракетите С-300“, каза Димитър Стоянов пред бТВ.

„Нито парче от ракета не трябва да излиза от българската армия конкретно за този комплекс. Някой може ли да прогнозира от тези граници сега, дали няма да навлезе по-дълбоко в Черно море и дали някой дрон няма да прелети над България. Точно затова са необходими зенитно-ракетните комплекси. Трябва да имаме способности да защитим нашето небе“, каза секретарят по сигурност и отбрана на президента Димитър Стоянов за решението да дадем ракети С-300 на Украйна.

„Вчерашното решение на Народното събрание е скандално – с темповете, с които беше вкарано. Скандално е с това, че превърна депутати, които така и не разбраха за какво гласуват, в обикновени натискачи на копчета. Това беше емоционално, но не и рационално решение. Това е най-малкото за скандал. Министър Тагарев знае, че ако бъдат предоставени тези ракети съгласно решението от декември, той ще попадне под ударите на закона“, допълни той.

По думите му, решението на Народното събрание е неправилно. „Това е отворено решение, което пoзволява на изпълнителната власт да предостави до 100% от ракетите на зенитните ракетни комплекси С-300. Когато написаха неизправни ракети, дали депутатите знаят какво се крие зад това. Неизправна ракета е всяка една, чийто един или няколко параметри се отклоняват от експлоатационната документация. Тези параметри са срокови, до обяд днес ракетите могат да бъдат изправни. Неизправна ракета не означава неработоспособна. Да бяха записали определена бройка. Броят на ракетите е изключително ограничен“, допълни Стоянов. 

Според него началникът на отбраната скоро ще коригира процента ракети С-300, които могат да бъдат дадени на Украйна.

Секретарят по сигурност и отбрана на президента коментира и скандала с Руската църква в София и изгонените служители. „Ген. Атанасов не действа адекватно. Той можеше да покани председателя на ДАНС в комисията, да коментира казуса с изгонения служител на Руската православна църква и чак тогава да предприемат действия. Дали с осветляването на тази информация Атанасов не прекъсна една контраоперация, която може би ДАНС са провеждали. Актът за тази църква вчера беше публикуван в социалните мрежи, той е от 1997 г. Тогава за директор на НСС беше назначен ген. Атанасов, защо той не е предприел действия да върне собствеността на тази църква на България“, попита Стоянов. 

По думите му, председателят на ДАНС може да кажи дали е развивана контраоперация и дали са внедрени хора, които са вербувани да работят в наш национален интерес.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Димитър Стоянов: Нито парче от ракета не трябва да излиза от Българската армия! Решението на НС е скандално | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!