Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Промяната“ закриват въглищните централи, за да раздадат 3,4 млрд. лв. на спонсорите си

ПП искат неправомерно да разпределят над 3,4 млрд. лв. в енергетиката по линия на териториалните планове за развитие на въглищните региони. За това съобщиха на пресконференция в парламента депутати от ГЕРБ. За целта въглищните централи ще бъдат затворени, а фирми, които според ГЕРБ са спонсори на ПП-ДБ ще вземат парите по плана за възстановяване след закриването им.

„Видяхме списък с фирми, които ще бъдат подкрепени. Неясно е по каква процедура са избрани тези фирми. Зад някои от тях прозират ясно имената на спонсори на ПП-ДБ, обяви Красимир Вълчев от ГЕРБ. Той спомена „Металик“, която по думите му е собственост на Дечо Колев, който пък е бил работодател на Радослав Рибарски от ПП.

„Тези централи са 46% от необходимата енергия за страната, а през зимата 60%“, заяви депутатът Теменужка Петкова от ГЕРБ. Тя поиска запазване на въглищните централи.

Делян Добрев обвини правителството, че се готви да раздаде „1,706 млрд. евро на фирми, които никой не знае откъде дойдоха, имало ли е търг“.

„180 млн. евро ще получи фирма „Резолв Енерджи“, регистрирана в Люксембург, за да построи фотоволтаик на мините. Това не е скандал, а международен скандал. „Uropean energy“ ще получи 450 млн.евро. Коя е тази фирма? Някакво състезание имаше ли? Конкурс за 3 млрд. лв., за който никой не е разбрал?“, попита риторично Добрев.

Териториални планове за „справедлив“ преход на въглищните региони, които предстои да се приемат от МС в петък, са скандални, продължи темата Красимир Вълчев в публикация във Фейсбук. Той е депутaт от Стара Загора, която ще бъде засегната от решнието. Вълчев публикува и списък с избраните фирми:

„Загубите от прехода ще са за работещите и живеещите във въглищните региони, а ползите за отбрани спонсори на ППДБ (виж снимките).

Получателите на големите суми от плана са поименно изредени, за да не стават грешки. Избрани без процедура.

За тях преходът ще е наистина справедлив.

От друга страна в плана липсват каквото и да е намерение за инвестиции в преходни технологии за удължаване на живота на централите. Добрата идея за изграждане на водородна долина на територията на Марица – Изток и на предприятия, работещи на водород, могат да се осъществят, само ако в региона останат хора.

Производството на енергия от въглища може да спадне с 2/3 до 2026 година и с 90 на сто до 2030 г., а новите инвестиции ще се реализират най-рано 2035 година. Дотогава хората ще се разбягат и районът ще се превърне в икономическа пустиня. А технологичните инвеститори днес отиват там, където има технически кадри. Технологичният потенциал на въглищните райони се крепи на хората.

Удължаването на живота на въглищните централи не е самоцел и не пречи на прехода. Напротив, ако не го направим, няма да останат хора и няма да има преход. Без хора, никакви инвеститори няма да дойдат и никакви водородни долини няма се случат. И това очевидно не разбират авторите на документите. Или не искат да го разберат. Защото нямат мисия да защитават интереса на регионите, на хората в тях и на енергетиката. Само за спонсорите си. Но това са Добрите сили. За съжаление всичко, за което се съмнявахме и предупреждавахме се случва.

Утре, един ден преди крайния срок ще симулират обществено обсъждане. Без да е предварително обявено. За да кажат, че са обсъждани. И за да излъжат отново. Но вече никой не им вярва.“

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: „Промяната“ закриват въглищните централи, за да раздадат 3,4 млрд. лв. на спонсорите си

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!