Габриел сключи меморандум за борба с дезинформацията с държавата, която подготвя кампании за дезинформация с дийп фейк (ДОКУМЕНТИ)


Мария Габриел при държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, снимка: Twitter/@SecBlinken

Вицепремиерът Мария Габриел се похвали, че при визитата си в САЩ е сключила меморандум за борба с дезинформацията с американското правителство, въпреки че именно САЩ, според документи, подготвят кампании за дезинформация с помощта на дийп фейк технологии. Т.е. държавата, която сама се подготвя да извършва кампании за пропаганда и дезинформация, ще ни учи как да борим пропагандата и дезинформацията.

Командването за специални операции на САЩ се подготвя да провежда онлайн кампании за пропаганда и дезинформация в други държави, като използва фалшиви видеоклипове, изготвени с помощта на т.нар. дийп фейк технология. Това става ясно от документи за федерална поръчка, публикувани на 23 февруари в регистъра на федералните договори на правителството на САЩ.

Американските специални сили търсят изпълнители, които да разработят такава дийп фейк технология или подобна. Освен изработването на фалшиви аудио и видеозаписи посредством тази технология, американските спецчасти планират още хакване на свързани с интернет устройства с цел подслушване, за да се оцени податливостта на чуждото население към пропаганда.

Какво е „дийп фейк“

„Дийп фейк“ (от английския израз deep fake) или дълбока фалшификация е технология, която използва форма на изкуствен интелект, съчетана с машинно обучение, за да се заменят във видеоклип или аудиозапис изказвания или действия на различни хора.

„Дийп фейк“ технологията беше популяризирана през 2017 г. Обикновено се използва за развлекателни цели и порнография, като лицето на един човек се поставя върху тялото на друг по реалистичен начин.

Според документа от федералната поръчка на Американското командване за специални операции точно такава технология ще бъде използвана за психологически операции на САЩ в чужди държави.

Габриел сключи меморандум за борба с дезинформацията с държавата, която подготвя кампании за дезинформация с дийп фейк (ДОКУМЕНТИ)

Габриел сключи меморандум за борба с дезинформацията с държавата, която подготвя кампании за дезинформация с дийп фейк (ДОКУМЕНТИ)

В допълнение към хакерските и „дийп фейк“ технологии, документът също така изисква оферти за технологии за други специални операции, включително роботи, холограми, лазери, както и за „насочена енергия и електромагнитна война“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Габриел сключи меморандум за борба с дезинформацията с държавата, която подготвя кампании за дезинформация с дийп фейк (ДОКУМЕНТИ) - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!