Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия призова България да преразгледа решението за прехвърляне на ракети за С-300 в Украйна

Руската страна, на фона на съобщенията за прехвърляне на ракети за зенитно-ракетни системи С-300 в Киев, призовава България да преразгледа решението за предотвратяване на нарушения на международното право в областта на военно-техническото сътрудничество. Това съобщи ТАСС, като цитира Федерална служба за военно-техническо сътрудничество на Русия.

В съответствие с член 4 от Споразумението между правителството на Руската федерация и правителството на Република България за военно-техническо сътрудничество от 5 септември 2002 г. прехвърлянето на оръжие и военна техника, получени в резултат на двустранно военно-техническо сътрудничество, на трета страна е недопустимо без получаване на предварителното писмено съгласие на Русия, се казва в позицията на руската страна.

„Така става дума за поредния опит на българското ръководство грубо да наруши международните си задължения в областта на контрола върху въоръженията, въпреки многократните обяснения от руска страна. Прехвърлянето на оръжие в зоната на военните действия в Украйна неизбежно ще доведе до допълнителна ескалация на конфликта и невинни човешки жертви. Призоваваме българската страна да преразгледа решението, за да не бъдат допуснати нарушения на международното право в областта на военно-техническото сътрудничество“, посочват от службата.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Русия призова България да преразгледа решението за прехвърляне на ракети за С-300 в Украйна

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!