Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Агенцията по вписванията: Руската църква е собственост на руското посолство

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване на БНТ.

"След извършена проверка в информационната система и хартиените масиви, в Служба вписвания гр. София, се установи, че в книга: Обстоятелствени проверки, Том 13, Акт № 47, Дело 2557/1997 г. от 23.07.1997 г. е вписан нотариален акт за собственост върху недвижим имот, придобит по дарение на земята, строителство на църквата и правоприемство от руското царско дипломатическо агентство на Посолството на Руската федерация.

Видно от съдържанието посоченият нотариален акт е съставен от Иван Дахтеров – нотариус при Софийски Районен Съд на основание приложените към молбата на Посланика на Посолството на Руската Федерация в България писмени доказателства и с който акт е признат за собственик Посолството на Руската Федерация на основание дарение на земята, строителство на Църквата „Св. Николай Чудотворец и правоприемство от Руското Царско Дипломатическо агентство", се казва още в становището на Агенцията по вписванията.

Както "24 часа" писа още вчера, през 1997 г. е бил издаден констативен нотариален акт за собственост върху Руската църква на Руското посолство в София по искане на руския посланик. 

Нотариусът, подписал акта тогава, посочва, че "на основание на приложените към молбата на посланика на посолството на Руската федерация в България писмени доказателства съставя този нотариален акт, с който признава Посолството на Руската федерация за собственик по дарение на земята, строителство на църквата "Св. Николай Чудотворец" и правоприемство от Руското Царско дипломатическо агентство".

Придобиването на църквата е на база единствено крепостен акт от 1898 г., както и скица, оценка на имота и квитанция, които се изискват при всяка нотариална сделка.

Имотът по нотариален акт включва дворно място с площ 1175 кв. м и построена на това място сграда на Руската църква "Св. Николай Чудотворец".

Била е направена и т. нар. обстоятелствена проверка и е издаден въпросният нотариален акт. Нотариусът Иван Дехтеров, който я е правил през 1997 г. и чието име е старателно заличено от факсимилето, изобщо не проверява статута на руските църковни имоти у нас и изобщо не взема становище от Българската православна църква.

Констатацията на Дехтеров е само на основата на крепостния акт за земята на руската легация от 1898 г., който е само за земята, но няма как да има крепостен акт за сградата на църквата, която е вдигната през 1914 г.

Това води до извод, че документът от 1997 г. е порочен, тъй като описаните в него обстоятелства са неверни.

Детайли около проверката публикува преди дни русенският епископ Наум, според които съветското правителство през 1936 г. дарява храма на Българската православна църква (БПЦ) - въпросната църква е възникнала като храм за нуждите на руската белоемиграция.

Източници: БНТ, "24 часа"

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Агенцията по вписванията: Руската църква е собственост на руското посолство | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!