Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Politico: Дупката от руския газ в ЕС може да бъде запълнена… С руски газ

Европейският съюз се стреми да превърне съвместната си платформа за закупуване на природен газ и втечнен природен газ в постоянна, но проект, получен от Politico, показва, че тя може да позволи внос от Русия, което подкопава идеята на цялата схема.

По време на среща на посланиците на ЕС в петък страните са се съгласили, че Испания, която е ротационен председател на Съвета на Европа, трябва да отстрани пропуските и да попречи на Русия да получи достъп до схемата, твърдят дипломати от две страни от ЕС, пожелали анонимност, за да говорят открито.

Платформата влезе в сила през април и изтича през декември. Тя има за цел да овладее повишаването на цените, като използва колективната покупателна способност на клиентите от ЕС и съчетава купувачи и продавачи. От решаващо значение е, че тя изключва Москва, като забранява покупките от входни точки в блока, използвани от Русия за износа ѝ по тръбопроводи.

Но според проект от юли, предложението за нова постоянна схема премахва всякакво споменаване на забранени входни точки, като вместо това избира по-отворена разпоредба, която ще позволи на Европейската комисия да „реши временно да ограничи, за определен срок, предлагането на природен газ от Руската федерация или Беларус“ при определени условия, включително когато „е необходимо да се защитят основните интереси на страните в областта на сигурността“.

„Тази промяна дава „отворена покана на руснаците да влязат и да продават“ своя газ, което на практика ще се превърне в постоянна газова борса на ЕС“, казва Аура Сабадус, старши анализатор в компанията за пазарна информация ICIS, тъй като новата разпоредба по подразбиране включва Москва в схемата.

Макар че фирмите сами трябва да договарят реалните договори извън платформата, след като Комисията им помогне да се свържат, това „абсолютно ще стимулира“ руските доставки, казва Сабадус. „Това дава на руския газ малко повече възможности, ако Европейският съюз парафира своето одобрение“.

Сега столиците на ЕС искат испанското председателство на Съвета да гарантира, че „са предвидени разпоредби за ограничения на доставките на природен газ, включително втечнен природен газ от Русия или Беларус чрез този механизъм“, пише в преговорен документ за неофициално, вътрешно ползване миналата седмица, видян от Politico.

ЕС не е наложил санкции за руския газ, но е поставил цел блокът постепенно да преустанови вноса от Москва до 2027 г. Някои страни от ЕС като Унгария и Австрия продължават да купуват газ по тръбопроводи от Русия, а други, включително Испания и Франция, купуват втечнен природен газ от Москва с кораби.

„Определено е важно да се гарантира, че руският газ няма да участва в платформата“, заявява дипломат.

В отговор на тези опасения в петък Комисията заяви, че е готова да работи по въпроса, казаха двама от дипломатите, докато от испанското председателство се очаква да изготви конкретните правни промени. Според един от дипломатите най-големият риск не е непременно това, че руските фирми могат да се присъединят директно към платформата, но че те биха могли да го направят чрез трети държави. Като например Турция, като се има предвид, че нейната държавна енергийна компания Botas може да купува газ от Русия чрез газопровода „Южен поток“.

Проблемът на ЕС е, че забраната на търговията по конкретни входни точки в постоянно законодателство може да наруши правилата на Световната търговска организация, казаха двама от дипломатите. Притесненията идват на фона на по-широк скептицизъм по отношение на платформата, която при стартирането си беше приветствана като радикална стъпка към по-голяма солидарност в ЕС.

От април насам платформата е съгласувала търсенето на почти 29 млрд. куб. м газ от доставчици с потенциални купувачи чрез два търга, а третият се очаква през октомври. Възможно е обаче не всички тези обеми да са били действително договорени. Говорител на Комисията заяви, че изпълнителният орган на ЕС „няма достъп до договорните условия, когато договорите са подписани“. През първите седем месеца на тази година ЕС е консумирал 197 млрд. куб. м газ.

„Основният въпрос за мен е дали тази платформа изобщо работи? Честно казано, не мисля, че е така“, каза един от търговците на газ в ЕС, на когото също бе предоставена анонимност, тъй като не му е позволено да говори публично. Като се има предвид, че ЕС не може да предостави кредитни гаранции и на двете страни, ако нещо се обърка, „какво всъщност е предимството на тази платформа в сравнение с това да отида при същия купувач или продавач и да преговарям директно с него?“, попита търговецът.

Все пак отговорникът на Комисията за платформата, заместник-председателят Марош Шефчович, наскоро заяви, че „се осъществяват конкретни сделки“, като добави, че това е „добър знак, че платформата е донесла нещо по-добро от това, което обикновено може да се получи на пазара“.

Но убеждаването на държавите да направят платформата постоянна ще означава и жертване на някои части от съществуващата схема. Страните са поискали от испанското председателство да гарантира, че участието в платформата е доброволно, и да се увери, че Комисията ще преразгледа схемата до 2030 г., става ясно от преговорния документ.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Politico: Дупката от руския газ в ЕС може да бъде запълнена... С руски газ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!