Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Украйна щяла да ползва за резервни части нашите ракети за

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха в парламента решение за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна – зенитни управляеми ракети за комплексите С-300 за противовъздушна отбрана. Вносители на предложението са Бойко Борисов, Христо Иванов, Делян Пеевски, Кирил Петков, Ивайло Мирчев и Христо Гаджев.

„Ракетите за С-300 са обявени за неизправни от армията и ще послужат на украинците повече като резервни части. Невъзможно е да бъдат ремонтирани в България и обновени, докато украинската страна има капацитет да ги използва“ коментира депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.

От БСП поискаха оставка на военния министър Тодор Тагарев.

В проекторешението се обяснява, че в периода 15 септември 2020 г. – 21 юли 2022 г. българското военно министерство е провело процедура за възлагане на поддръжката на зенитно-ракетен комплекс С-300. Допуснат е един кандидат – Концерн за въздушно-космическа отбрана „Алмаз Антей“. От компанията са заявили, че не могат да ремонтират зенитни управляеми ракети от типа 5В55Р(К) и са посъветвали българската страна да се обърне към руското министерство на отбраната за годни ракети от този модел – вариант, който България е отказала.

Според вносителите на предложението тези ракети са опасни за живота на българските военни. В Украйна обаче щели да намерят приложение.

С проекторешението, също така, се предлага да предадем на Украйна излишъци от боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56х45мм, който е стандартен за НАТО.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Украйна щяла да ползва за резервни части нашите ракети за С-300

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!