Следвайте "Буднаера" в Телеграм

И Германия го може: Германската армия даде 1,3 млрд. евро за радиостанции, които не може да инсталира

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус ще трябва да дава обяснение защо Бундесверът е купил цифрови радиокомуникационни системи на стойност 1,3 милиарда евро за флотилията от верижни и колесни превозни средства на сухопътните си войски. Радиостанциите не могат да бъдат инсталирани от германската армия поради несъвместимост.

Скъпото оборудеане ще трябва да седи на склад в продължение на години, пише гермаснкият вестник Welt в статия под заглавие „Писториус е в първата си оръжейна катастрофа“

„34 000 превозни средства на сухопътните сили трябва да бъдат оборудвани с цифрови радиоустройства. Общо говорим за милиарди евро. Доставките на радиостанциите продължават от януари. Сега се оказва, че ще бъде невъзможно устройствата ще бъдат инсталиране в скоро време“, коментира германското издание.

Цифровите радиостанции, произведени от германския производител на технологии Rohde & Schwarz, трябва да заменят по-старите аналогови комплекти на Бундесвера. Новото оборудване обаче се оказва трудно за монтиране на много различни видове превозни средства на военните, което изисква закупуването на допълнителни адаптерни комплекти и показва други проблеми като например батерии с малък капацитет. Несъвместимостта изисква корекции за повече от сто различни типа превозни средства, които са в експлоатация от Бундесвера.

„Това ще отнеме години. Тук харчим милиарди за радиооборудване, което вероятно в крайна сметка ще събира прах по рафтовете и няма да бъде използвано от войските дълго време“, коментира депутатът от Социалдемократическата партия Андреас Шварц.

Кампанията за възлагане на поръчки на Бундесвера за „Дигитализация на наземните операции“ се очаква да струва на Германия до 5 милиарда евро.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Германската армия даде 1,3 млрд. евро за радиостанции, които не може да инсталира

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!