Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мария Габриел: САЩ и Блинкен ни виждат като… регионален лидер

Мария Габриел се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен във Вашингтон. България и Съединените щати проведоха втория кръг от Стратегическия диалог – това е вид междуправителствено заседание, на което двете страни обсъждат съвместните си приоритети.

Българската делегация води вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. В Стратегическия диалог участваха още министрите на правосъдието Атанас Славов, на енергетиката – Румен Радев и иновациите и растежа Милена Стойчева.

Фокусът беше върху напредъка на България в борбата с корупцията и върховенството на закона, както и съвместни енергийни проекти. Извънредно в програмата на вицепремиера Мария Габриел имаше и среща с американския държавен секретар Антъни Блинкен.

„САЩ и Блинкен виждат ролята на България като регионален лидер“, заяви Мария Габриел и добави: „Подкрепа, координация и общ отговор на предизвикателствата – това са посланията от срещата ми с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Машините за гласуване могат да се манипулират, държавата няма контрол върху софтуера

Специално внимание се обърна на инициативата ми, която се проведе само преди няколко дни в Ню Йорк. Тогава инициирах обща декларация с външните министри на Хърватска, Румъния и Гърция – в рамките на инициативата „Три морета“ – да координираме своите действия, да имаме общи инфраструктурни проекти и проекти, които са важни в критични области каквито са енергетиката и иновациите.

В конструктивен и добронамерен дух, в рамките на Стратегическия диалог, набелязахме общи подходи към глобални и регионални проблеми. Имаме и конкретни намерения за разширяване на сътрудничеството в областта на икономиката, иновациите и енергетиката. Ще работим заедно и за защита на демокрацията и укрепване на върховенството на закона. Двустранните отношения ще целят ползи за гражданите и на двете страни.“

Източник: CROSS

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Мария Габриел: САЩ и Блинкен ни виждат като... регионален лидер

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!