Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Белият дом: Парите за Украйна ще стигнат за още няколко седмици


Джон Кърби, снимка: DoD

Пентагонът ще може да подкрепи военните усилия на Украйна само за „няколко седмици“, ако Конгресът не успее да приеме нов законопроект за финансиране, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби.

В интервю за CNN Кърби беше попитан какво въздействие може да има спирането на помощта на правителството за Киев, тъй като законодателите продължават разгорещените преговори за временен бюджетен законопроект за помощ от до 25 милиарда долара за Украйна. Ако не постигнат съгласие до 30 септември за бюджета, правителството ще спре работа.

В САЩ т.нар. закриване на правителството се случва, когато законът за финансиране на федералното правителство, не бъде приет преди началото на следващата фискална година. При т.нар. закриване на федералното правителство ограничава дейностите и услугите на агенциите, прекратява несъществени операции и задържа само служители в отдели, които защитават човешкия живот или имущество.

„Имаме още малко финансиране, така че мисля, че ще сме добре през следващите няколко седмици. Но без допълнителната заявка, която поискахме, това определено ще има ефект върху способността ни да подкрепяме Украйна през есента и през зимните месеци“, каза говорителят на Белия дом. „Неполучаването на тази допълнителна заявка, ако има спиране – това ще окаже значително влияние върху способността им да успеят на бойното поле“, заяви Кърби

Дебатът около новия законопроект за разходите до голяма степен е съсредоточен върху допълнителна помощ за Киев. Според New York Times някои републиканци са отхвърлили предложението за още 25 милиарда долара помощ за Украйна.

Въпреки това, докато официални лица предупредиха, че хазната на Вашингтон е на изчерпване – като заместник-говорителят на Пентагона Сабрина Синг наскоро нарече блокирането на правителството „най-лошото нещо, което може да се случи“ – миналата седмица Министерството на отбраната настоя, че текущите проблеми с бюджета няма да окажат влияние върху помощта на САЩ за Украйна.

В изявление до медиите в петък говорителят на Пентагона Крис Шерууд каза, че военните са определили американската помощ за Киев като „съществена“ и като такава следва бъде изключена от правилата за ограничаване на разходите в случай на закриване на правителството.

Той твърди, че военните операции на САЩ, свързани с конфликта в Украйна, няма да бъдат засегнати от спиране на работата на правителството, включително обучението на войски и предоставянето на оръжие.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Белият дом: Парите за Украйна ще стигнат за още няколко седмици

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!