И от газовата асоциация вещаят апокалипсис с цените на горивата, ако "Лукойл" спре да работи с руски нефт

След апокалиптичната прогноза за скок до 4 лева на цените на горивата, която бившия икономически министър на Румен Радев Никола Стоянов направи в национален ефир, днес и шефът на Българската петролна и газова асоциация посочи, че спре ли рафинерията в Бургас да работи с руски нефт, възможно е цената да тръгне нагоре.

"Миналият септември цените на нефта и на горивата бяха на същите нива, които са през този септември. Ако погледнем какви са били тогава цените на колонка - тогава бяха над 3 лева, с цялата условност, че няма да се ангажирам дали са били 3,20 или 3,15 лева. Може да предположим, че при същите условия днес цените биха могли да бъдат същите. Цени са същите само заради това, че рафинерията в Бургас преработва руски нефт, който е една идея или значително по-евтин като суровина, и една идея по-евтин на българския пазар", заяви пред Нова телевизия Живодар Терзиев, председател на УС на Българска петролна и газова асоциация.

До края на годината обаче цените на бензиновите колонки ще се задържат окол 3 лева, посочи още той.

По думите му каква ще бъде цената през следващите седмици и месеци - това е игра на нерви.

"Ние не участваме в търговия. Ние участваме в политическа драма, която произвежда новини, а тези новини се копират пряко върху цените на горивата. Така че - надявам се това да са максималните цени, които виждаме в момента, но не мога да гарантирам, за разлика от летните месеци, че съм прав и това ще се сбъдне. Но цените около 3 лева ги виждаме в момента и по-скоро това ще бъде до края на годината", подчерта той.

Тежките прогнози на бившите служебни министри на Радев и председателя на БПГА идват, лед като правителството реши да прекрати дерогацията, която бе дадена от Европейската комисия в средата на миналата година, след като Брюксел взе решение да наложи ембарго за внос на петрол от Русия.

Правото на дерогация ни бе дадено след преговори по време на предишното правителство на Кирил Петков. Основният мотив - специфичното географско положение на страната ни. Докато влезе в сила обаче служебното правителство на Гълъб Донев влезе в спор с ЕК относно параметрите й.

Европейската комисия трябваше да уточни, че България не може да продава руски петрол или продукти, произведени от такъв, след като служебното правителство на Гълъб Донев (и по-специално тогавашния министър на енергетиката Росен Христов) посочи, че страната ни няма да наруши условията на дерогацията, ако изнася горива, получени при преработката на руски нефт.

Живодар Терзиев и преди е рисувал мрачни сценарии за цената на горивата в страната. В края на септември тази година например той заяви, че до края на годината ни чака по-висока цена от близо 3-те лева за бензин.

frognews.bg

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: И от газовата асоциация вещаят апокалипсис с цените на горивата, ако "Лукойл" спре да работи с руски нефт

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!